KRAGUJEVAC – Zaposleni i učenici srednje Politehničke škole osnovali su jedinstveni fond za pomoć đacima slabijeg materijalnog stanja, posebno onima koji do škole putuju iz udaljenih sela. Svako na svoj način, profesori odvajanjem od svojih plata, učenici idejama i talentom, obezbeđuju novac i plaćaju karte za prevoz, užine, ali i gde god “zaškripi”.

KasaInicijativu je pokrenula profesorka ove škole koja je videla jednu maloletnu učenicu kako u nedoba stopira. Stala je i upitala zašto to čini. Dete je odgovorilo da nema para za autobusku kartu do svog petnaestak kilometara udaljenog sela, kao i da roditelji ne mogu da izdvoje novac za taj trošak.

To je profesorka ispričala na sastanku u nastavničkoj kancelariji, a onda su odlučili da osnuju Učenički fond solidarnosti. Ideju je prihvatilo svih 180 zaposlenih, od čistačice do direktora, kao i 1.460 đaka ove škole.

AUKCIJA
U holu Politehničke škole ovih dana organizovana je aukcija slika i crteža talentovanih đaka, a pomogli su i profesori. Zaada je od prodaje tih radova sakupljeno oko 17.000 dinara. Novac je uplaćen u Učenički fond solidarnosti.Aukcija je održana u saradnji sa Školom crtanja akademskog slikara Miloša Popovića.

– Osnovan je fond iz kojeg pomažemo siromašne đake. Zaposleni gotovo svakog meseca izdvajaju po 50, 100, 200 dinara, koliko ko može ili želi. Đaci imaju svoje načine i ideje – priča Milanka Trifunović, pomoćnik direktora Politehničke škole.

Zaposleni od plata, a učenici, kao i pojedini profesori,ovaj fond pomažu prodajom svojih crteža, ukrasa, novogodišnjih čestitki, raznim humanitarnim akcijama.

– Suma nije ograničena, odazivaju se i naši roditelji, njihovi prijatelji i svi ljudi dobre volje koji mogu i žele da pomognu. Zajednički cilj je da pomognemo našim drugarima, pričaju učenici ove škole koji ne žele da se pominju njihova imena, niti imena đaka kojima se dodeljuje pomoć.

Odlukom rukovodstva škole, jedna nastavnica je posebno zadužena za brigu o ovoj kasi solidarnosti, odnosno da se pomoć da deci kojoj je najpotrebnija. Nastavu tu pohađa veliki broj dece iz radničkih porodica, kao i sa seoskog područja. Trenutno, oko petnaest učenika ima obezbeđenu užinu, njih više od dvadeset redovne karte za prevoz do škole i nazad.

Izvor: novosti.rs