Administracija Srbiju košta milijardu i 300 miliona evra godišnje, dvostruko više nego razvijene države. Smanjenje tih troškova, ali i uštedu vremena građanima donosi portal elektrosnke uprave. Elektronski je za sada, između ostalog, moguće zakazati termin za izdavanje lične karte, pasoša, ali i regulisati porez na imovinu ili zameniti staru vozačku dozvolu. Unapređenje postojećih i ponudu novih usluga, omogućiće usvajanje dva zakona, što je planirano za ovu godinu, tvrde nadležni.

Umesto čekanja u redu, klik do usluge. Tu mogućnost za sada koristi oko 300.000 građana. Primer – više od milion vozila je registrovano onlajn.
Umesto od šaltera do šaltera – podnošenje zateva za produženje registracije, plaćanje svih naknada na jednoj uplatnici – sve to radite sa računara. Nakon toga, odlazite na tehnički pregled i tamo dobijate nalepnicu. Do policijske stanice ne morate ni da dođete.

Planovi za 2016. – prijavljivanje novorođenčeta iz porodilišta. Dokument za utvrđivanje staža, osiguranja, zarade i visine uplaćenih doprinosa odlazi u zaborav. Institucije će razmenjivati te podatke.

Ipak, za onlajn plaćanje neophodan je elektronski potpis. Izdaje ga MUP na čipovanim ličnim kartama, ili Pošta i Privredna komora na karticama. Treba još i usluga elektronskog bankarstva, jer platne kartice još nisu prihvatljive za e upravu.

Osim što štedi vreme i novac, elektorenska uprava administraciju čini odgovornijom. U svakom trenutku možete da pratite kako se vaš zahtev rešava, administracija mora da poštuje rokove i preko računara niko ne može da vam traži mito.

Izvor: www.ikragujevac.com