srpska
U vremenu kada je, zbog opšte neimaštine, sve manje dobrotvora i ljudi koji su spremni da se žrtvuju za druge, i u periodu kada Dom za nezbrinutu decu “Rada Vranješević” u Banjaluci prolazi kroz svojevrstan proces oporavka nakon nekoliko teških godina, svaka pomoć mališanima, a i onim nešto starijima koji žive u ovoj ustanovi, što postoji blizu 70 godina – i te kako dobro dođe.
srpska
Pozdrav za Australiju: Srećna lica štićenika velike kuće

Tako su i “Vesti” baš 13. januara ispunile želju slušalaca emisije Hajde da se družimo sa talasa jedinog srpskog radija u Kanberi, i voditeljke Ružice Adam koji su nesebično prikupili sredstva i uputili ih i u Beograd i u Banjaluku preko Humanitarnog mosta, te štićenicima doma “Rada Vranješević” uručili poklone u vrednosti od 350 evra.

Kako ih u vreme praznika malo češće posećuju i drugi dobrotvori i donose paketiće sa slatkišima, iz doma su reportere “Vesti” zamolili da donaciju iskoristimo i za kupovinu svakodnevnih potrepština za njihovu kuću. “Mi smo, u suštini, ovde, jedno veliko domaćinstvo”, kažu vaspitači u domu.

Srpska2
Svoje dali drugima: Humanost na prvom mestu

Od srca – srcu
Dom “Rada Vranješević” jedina je ustanova ovakve vrste u Republici Srpskoj, i u njemu borave deca bez roditeljskog staranja iz svih krajeva Srpske. Najviše ih je iz Banjaluke, a u domu stanuje i veliki broj mališana iz Zvornika, Srpca i drugih gradova… Kakvo vaspitanje stiču, svedočila je i akcija domaca koji su poklonili svoje igračke i odeću deci ugroženoj u katastrofalnim poplavama.

Želju smo im ispunili, pa su dečaci i devojčice u domu na poklon dobili sapune, gelove za tuširanje, te pribor za brijanje, za one nešto starije momke, a ni najmlađi štićenici nisu bili zaboravljeni: kupljeni su kompleti pelena i bebi hrane. Naravno, u goste nismo pošli ni bez petnaestak slatkih novogodišnjih paketića, a mališani su uglas obećali da će sve podeliti na ravne časti. Prilikom naše posete, u domu nije bilo previše dece. Neki štićenici su bili na putovanjima na koja idu uz pomoć dobrih ljudi, dok su drugi kod bližih srodnika, kod kojih borave za vreme raspusta. Oni koji su nas dočekali, bili su oduševljeni vešću da su pokloni i pomoć stigli čak iz daleke Australije i da će uz njihove darove proslaviti srpsku Novu godinu.

– Mnogo hvala dobrim ljudima što su nas setili. Svaka pomoć nam dobro dođe, a naročito nam je drago kada nas obraduje neko sa kraja sveta, prija duši i srcu misao da čak i tamo daleko neko misli na nas – kaže nam 18-godišnja R. M. koja je u ime grupe što nas je dočekala izabrana da uputi reči zahvalnosti.

Trenutno u domu “Rada Vranješević” boravi 88-oro dece i mladih. Od toga je petoro dece jasličkog uzrasta. Dva dečaka i tri devojčice su miljenici celog doma, svi ih paze i tetoše. Tu je u četvoro dece vrtićkog uzrasta, 41 štićenik ide u osnovnu školu, a 33 u srednju, dok u domu stanuje i pet studenata, koji mogu tu da ostanu do svoje 26. godine.


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

 

Izvor: VESTI online