Naredni rok za refundaciju PDV-a za proizvode za bebe počinje 1. i trajaće do 17. februara.

Tokom prethodne godine, roditelji su nailazili na probleme povraćaja novca za kupljene bebi proizvode, koje su im stvarali trgovci odnosno, Poreska uprava, u slučajevima kada su fiskalni računi prema tumačenju poreskih organa, bili neprecizni.

Predstavnici Nacionalne organizacije potrošača, apeluju da poreznici pokažu više razumevanja, jer je država odobrila za malobrojne proizvode ove kategorije oslobadjanje od poreza.

Ipak, da bi roditelji ostvarili pravo na refundaciju, i izbegli prepreke postoji rešenje, odnosno prikupljanje računa.

Adaptirano mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, auto sedište i jednokratne pelene, pripadaju kategoriji opreme za bebe za koje roditelji imaju pravo za refundaciju PDV-a.

Iako je država donela odluku da se proizvodi koji se smatraju neophodnim za podizanje dece oslobodjeni poreza, u celoj Srbiji bilo je problema u ostvarivanju ove pogodnosti.

Dogadjalo se tako, da roditelji nisu uspevali da refundiraju novac, jer su na fiskalnim računima trgovci zavodili “kašice od ćurećeg mesa Hip'”, kao “Hip ćuretinu”, što poreznici nisu prihvatali uz opravdanje da je račun neprecizan, navode gradjani koji su se obraćali redakciji “Potošača”.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača ovakve situacije tumače nepotrebnim.

Kako se novi rok za predaju zahteva za refundaciju PDV-a za proizvode za bebe bliži, odnosno počinje 1. februara, da bi izbegli nerviranje, a sa druge strane, uspeli da povrate novac, roditelji mogu unapred da se obezbede.

Pravo na povraćaj novca od PDV-a do drugog rodjendana deteta, ne mogu da ostvare sve porodice koje imaju bebu, već samo one sa ukupnim godišnjim primanjima do 998.000 dinara.

Prema podacima, ograničen je i iznos koji može biti vraćen na ukupno 72 hiljade 756 dinara, odnosno u toku prve godine života do 41 hiljade 574 dinara, a u toku druge godine taj iznos se smanjuje i iznosi 31. hiljadu 181 dinar.

U prvih deset meseci prošle godine izdato je 58 hiljada zahteva, u iznosu od 332 miliona dinara.

Uz zahtev Poreskoj upravi, koji se podnosi dva puta godišnje prilažu se fiskalni isečci, njihove fotokopije i spisak brojeva fiskalnih računa.

Rok za dostavljanje rešenja je 30 dana, a za isplatu 15 dana. Ukoliko na fiskalnom računu nije jasno naznačeno da je reč o proizvodu za bebe, roditelji treba unapred da prikupe potvrdu prodavca, ali i mnogo strpljenja, kako bi izbegli zamke trgovaca i poreznika.

Izvor: RTK