Foto: Thinkstock
Na unos vitamina D posebnu pažnju bi trebalo da obrate sredovečni muškarci, jer je neophodan za apsorpciju kalcijuma, koji štiti kosti od preloma. Takođe, manjak vitamina D povezan je sa većim rizikom od raka debelog creva i infarkta, pišu Večernje novosti.

Foto: Thinkstock

Većina pripadnika jačeg pola nije svesna značaja vitamina D za zdravlje. Na unos ovog vitamina posebnu pažnju bi trebalo da obrate sredovečni muškarci, jer je neophodan za apsorpciju kalcijuma, koji štiti kosti od preloma.

Takođe, manjak vitamina D povezan je sa većim rizikom od raka debelog creva i infarkta. Negativno utiče i na seksualnu želju, snižava nivo testosterona, što za posledicu može imati depresiju, mrzovolju i anksioznost.

Posebno vodite računa zimi, kada nema dovoljno sunca, koje prirodnim putem proizvodi vitamin D. Lekari preporučuju jačem polu da posebno u ovom periodu obrati pažnju na ishranu i poveća unos namirnica bogatih vitaminom D. Neka se na vašoj trpezi što češće nađu losos, sardine, mleko, sir, jogurt, žumanca i sok od pomorandže.

Izvor: novosti.rs