Lekari bi uskoro mogli da počnu da primenjuju jednostavan test krvi kako bi utvrdili da li su pacijentima potrebni antibiotici.

Testovi

Testovi koji bi pokazivali da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija mogli bi da budu ključni u prevenciji antibiotske rezistencije.

Naučnici sa Djuk univeziteta u SAD otkrili su da geni reaguju različito kada se bore protiv ova dva tipa infekcije.

To znači da bi lekari mogli da izvedu jednostavan test krvi kako bi utvrdili treba li pacijentu da prepišu antibiotike.

Većinu respiratornih infekcija uzrokuju virusi, na koje antibiotici nemaju nikakvo dejstvo. Ipak, lekari širom sveta godišnje za kašalj i prehladu napišu milione recepata za antibiotike, najčešće pod pritiskom pacijenata.

Zdravstveni stručnjaci već godinama upozoravaju da bi preterana upotreba antibiotika mogla da prouzrokuje rezistentnost bakterija i time nas praktično vrati nazad u srednji vek.

Ove navode potvrđuje činjenica da su, na primer, u Velikoj Britaniji pojedini sojevi salmonele i ešerihije koli otporni na poslednju generaciju lekova, što znači da i najmanja infekcija može biti smrtonosna, piše britanski “Telegraf”.

Antibiotici u poslednjih 60 godina predstavljaju glavno sredstvo u borbi protiv infekcija, ali nijedan novi antibiotik nije dospeo na tržište u poslednjih 15 godina.

Novi test, koji je i pouzdan i jeftin, mogao bi da zaustavi rastući globalni trend otpornosti bakterija na antibiotike.

Izvor: B92