Kada ne pomaže klasična medicina, neki pomoć traže u alternativnim metodama. Živorad Šupić iz Kragujevca olakšava tegobe kičmenog stuba pomoću mehanizma koji je sam smislio

Kicma

Nakon teške povrede kičme, Kragujevčanin Živorad Šupić dosetio se kako da leči bolove kičmenog stuba. Ideju za mehanizam vešanja je dobio u snu, kaze ovaj osamdesetogodišnjak.

Lekari su na istezanje kod njega slali svoje pacijnte, ali ga i sami posećivali.

“Dolazili su uveče, kada padne mrak. Imao sam zavese ispred, oni uđu tamo i ja zatvorim zavesu. Isprobao sam razne kaiševe, razna čuda, ali ovo je bilo najbolje”, kaže Šupić.

Živoradova naprava ima dva para stezača za stopala. Kada se oni utegnu, noge se lagano podižu pomoću kanapa i koturače na plafonu. Dakle, stopala su postavljena ka plafonu, a lice ka podu. Pacijent potom sam povlači kanape i namešta se u prijatan položaj za istezanje kičme.

“Da bi se diskus hernija vratila na svoje mesto, razvuče se i vakuum vraća herniju na svoje mesto. Da bi se ovaj proces lakše izveo, ‘upreda’ se kičma da bi efekat bio bolji”, objašnjava Šupić, dok pacijentkinja iza njega visi i isteže se.

Za problem s vratnim pršljenovima Živorad ima praktičan istezač. Glava se postavi u kaiševe nalik kacigi. Lagano opuštajući noge, pacijent se oslobađa bola i isteže vrat.

Zemljina teža kičmene pršljenove vuče ka tlu i oni se blago sabijaju, naročito tokom sedenja. Istezanjem se vraćaju na svoje mesto, kaže Živorad.

Izvor: B92