Dečji dodatak u Kragujevcu dobija oko tri i po hiljade porodica, čiji su mesečni prihodi po članu domaćinstva oko osam hiljada dinara.

Novim zakonom kojim je uređena ova oblast biće uvedeni dodatni kriterijumi za njegovo dobijanje. Promena će, u drugoj polovini godine, biti i u isplati naknada za porodilje.

Da bi dobili dečji dodatak nešto manji od tri hiljade dinara roditelji moraju dokazati da mesečni prihodi po članu porodice nisu veći od osam hiljada dinara.

Uz to da su im deca maloletna i redovno se školuju, moraju da ispune i imovinski kriterijum. Porodica koja prima dečji dodatak može imati najviše stan, garažu i 20 kvadrata zakupljenog poslovnog prostora, a takvih je u Kragujevcu oko tri i po hiljade.

Novim propisima u ovoj oblasti predviđene su izmene, čija primena bi trebalo da počne u prvoj polovini godine, objašnjava Vesna Dimitrijević, načelnica Odeljenja za društvenu brigu o deci.

Dečji i roditeljski dodatak, naknade za trudnice i druga davanja isplaćuju se iz republičkog budžeta. Nezaposlene porodilje, roditelji koji dobiju prvo dete, blizanace ili trojke mogu da računaju i na pomoć iz gradske kase. Ove lokalne naknade svakog meseca dobija oko 100 korisnika.

Izvor: RTK