U okviru obeležavanja nacionalnog Dana bez duvanskog dima, svi zainteresovani građani koji konzumiraju cigarete bili su u prilici da provere nikotinsku zavisnost i razgovaraju sa stručnjacima Savetovališta za odvikavanje od pušenja Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu i donesu odluku da se odrekunu svoje loše navike.

Duvan

Odziv onih koji su aktivni pušači bio je zadovoljavajući, a u Savetovalištu kažu da će i narednih dana intenzivirati svoje aktivnosti.
Savetovalište za odvikavanje od pušenja Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu nastavilo je sa svojim redovnim aktivnostima i organizovalo za sve sugrađane proveru nikotinske zavisnosti. Stručnjaci Savetovališta obavili su i razgovor sa onima koji imaju želju da se odreknu ove bolesti zavisnosti, a obavljeno je i merenje koncentracije ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu pušača uz pomoć posebnog aparata.

Predstavnici Savetovališta za odvikavanje od pušenja godinama unazad imaju praksu da u saradnji sa preduzećima, ustanovama i firmama u gradu organizuju testiranje pušača i dosadašnji rezultati pokazuju da su mnogi od njih spremni da se odreknu ove ružne navike.

U Svetovalištu za odvikavanje od pušenja naglašavaju da iskustva pokazuju da su pušači svesni koje posledice po njihovo zdravlje ima konzumiranje duvana i da je znatan broj spreman da se uključi u program odvikavanja koji savetovalište organizuje. Usluge Savetovališta i poseban program odvikavanja od pušenja su besplatni, a svi koji žele da ostave cigatrete pregled i testiranje mogu zakazati u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu.

Izvor: ikragujevac.com