Šest godina lečenja: Dr Viktor Borisov sa pacijentom iz Srbije
Posle sedmodnevnog boravka u Moskvi i još jedne biohrono terapije, 25-godišnji Lazar Petković iz Banje Koviljače vratio se kući sa širokim osmehom i velikim olakšanjem.
Šest godina lečenja: Dr Viktor Borisov sa pacijentom iz Srbije
Šest godina lečenja: Dr Viktor Borisov sa pacijentom iz Srbije

Konačno ima lepe vesti i put ruske prestonice ubuduće će putovati jedino kao turista pošto je njegovo višegodišnje lečenje uspešno završeno. Zahvaljujući njegovoj upornosti, hrabrosti, ali i velikoj podršci humanih ljudi, a naročito naše dijaspore i čitalaca ”Vesti”, vratio se kao pobednik.

Lazar je presrećan što je rukovodilac Centra biohrono terapije u Moskvi profesor dr Viktor Borisov posle terapije završene 26. januara ove godine napisao u lekarskom izveštaju: “Završen je šestogodišnji kurs (26 terapija) i lečenje je uspešno završeno sa zadovoljavajućim rezultatima”.

Ćerali se 20 godina
Podsetimo, u četvrtoj godini života kod Lazara je otkriven je rak testisa pa je operisan te 1995. i 2008. godine. U Moskvi je nađen jedini odgovarajući način lečenja – biohrona terapija, ali je to zahtevalo mnogo novca koji njegovi roditelji sami nisu mogli obezbediti. Ipak, javili su se dobri ljudi, organizovane su humanitarne akcije u Loznici i Banji Koviljači, a onda su se uključili redakcija “Vesti” i naša dijaspora, Lazar je nastavljao lečenje i borbu sa opakom bolešću sve do pobede, a postao je poznat i po uzrečici: “Ćeraćemo se još…!”.

– Nadao sam se dobrim vestima i konačnom završetku lečenja i to se zaista i dogodilo. Doktor Borisov preporučio mi je da u kućnoj varijanti koristim još godinu dana deo terapije, da tromesečno kontrolišem krvnu sliku i na pola godine radim magnetnu rezonancu, a sve rezultate da mu šaljem mejlom. Inače, planirao sam i bez tog saveta da periodično kontrolišem svoje zdravstveno stanje, oprez nije na odmet, ali siguran sam da sam dobio ovu veoma važnu bitku. Sada sam kod kuće i nadam se da ću se uskoro vratiti na posao fizioterapeuta u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača gde sam uvek imao veliku podršku i razumevanje – priča Lazar sa osmehom koji mu ne silazi sa lica.

Štićenik Humanitarnog mosta na poslednju terapiju otputovao je 18. januara, opet zahvaljujući čitaocima “Vesti” koji su tokom njegovog lečenja uvek imali presudnu ulogu i prekidali večitu neizvesnost hoće li na vreme uspeti da ode u Moskvu.

“Na ovu terapiju otišao sam zahvaljujući velikom srcu velike donatorke Anđelke Đurović iz Melburna u Australiji, koja je poslala 1.050 evra, a ona je već više puta bila moj spasilac. Dan pred polazak stiglo je i 890 evra od sveštenika Branimira Petkovića iz Ciriha u Švajcarskoj sakupljenih, kako sam obavešten, u jednoj humanitarnoj akciji koja je tamo organizovana. Ponovo se moram zahvaliti, mada nema reči kojima mogu to da iskažem, svima što su mi pomagali sve ove godine, a posebno našoj dijaspori i Humanitarnom mostu koji su bili neprekidno uz mene. Svima želim sve najbolje i da im se dobro dobrim vrati – kaže momak koji je uvek verovao da će iz ove borbe izaći kao pobednik.

Sada je, konačno, posle 17. odlaska u Moskvu kući doneo osmeh i vesti koje su najviše obradovale njegovu porodicu, roditelje Vericu i Zorana, studenta brata Stefana (19) i desetogodišnju sestru Jovanu, ali priznajemo i sve nas koji smo ga bodrili. Srećno, Lazare!


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Izvor: VESTI online