Svake godine u Srbiji se ukupan broj pušača smanji za 10.000. To je pozitivan efekat mera kontrole duvana kojem je najviše doprineo postojeći Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Uprkos smanjenju, izloženost duvanskom dimu i dalje je velika.

Dim2

Rezultati Istraživanja zdravlja stanovništva pokazuju da je više od polovine starijih od 15 godina izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru i da je skoro isto toliko nepušača zabrinuto zbog štetnih posledica duvanskog dima po sopstveno zdravlje. Takođe, u svakoj populaciji ima oko 20 odsto pušača na koje nikakvi zakoni, ni apeli ne deluju.


Prema rečima dr Ike Pešić, elektronske cigarete nisu sredstvo za odvikavanje od pušenja, već proizvod koji nije naučno ni stručno dokazivan.
– Iako imaju manje hemikalija od klasične cigarete, one su opasne po respiratorni trakt i kardiovaskularni sistem jer se u njima nalaze ulje, nikotin, ali i nitrozamin i kancerogene materije. Isparenja iz elektronske cigarete takođe su opasne po zdravlje, naročito male dece, trudnica i starijih.


 

Najave izmena zakona po kojem će pušenje biti zabranjeno na svim javnim mestima, i u ugostiteljskim objektima, doprineće da se broj pušača još smanji, očekuje dr Ika Pešić, šef kabineta za odvikavanje od pušenja u Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.

– Pored toga što je potrebno promeniti zakonsku regulativu, neophodno je sprovoditi i češće kampanje protiv pušenja, i podizati svest o štetnosti udisanja duvanskog dima – kaže doktorka Pešić. Potrebno je da se sa edukovanjem dece o štetnosti duvana počne još u vrtiću. Iako je povećanje cene cigareta mera koja ne može na duge staze da odvrati većinu pušača od duvana, i dalje bi trebalo podizati akcize na ove proizvode.

Uloga savetovališta za odvikavanje od duvanskog dima je takođe velika, jer, kako kaže dr Pešić, samo u savetovalište u Klinici za pulmologiju godišnje se javi od 150 do 200 novih pušača koji žele da ostave cigarete. – Pomaganjem pušačima da ostave cigarete automatski smanjujete broj obolevanja i smrtnosti u populaciji. Duvan je danas najteže ostaviti. Zavisnost se stvara za dve do tri nedelje, jer duvan nije isti kao nekada, hemijski se tretira, dodaju mu se mnogobrojne hemikalije koje brže stvaraju zavisnost – navodi sagovornica “Novosti”.

Velika je zabluda, kaže ona, što mnogi misle da ono što udahnemo ne ostaje u plućima, već se sa izdisanjem izbacuje. Zbog toga veliki broj ljudi više pazi na to šta jede, nego šta udiše. Činjenica je, međutim, da se sa svakim dimom cigarete unese 7.537 različitih hemikalija, koje se iz pluća putem krvi prenosi u druge delove tela.

Da bi koliko-toliko smanjili štetnost pušenja, dodatno podstaknuti reklamama, pušači posežu i za naizgled manjim zlom – slim, odnosno tankim cigaretama.

– To je čista obmana i prevara, jer je nivo ugljen-monoksida i katrana potpuno isti kao i u običnim cigaretama. Pušači, na primer, ne znaju da se količina štetnih materija koja stoji na paklici odnosi na samo jednu cigaretu, a ne na celu kutiju – napominje dr Pešić. – Zbog toga su potrebna i zakonska rešenja za kontrolu proizvodnje cigareta.

Za oslobađanje od nikotinske zavisnosti najvažnija je jaka volja. U praksi se pokazalo da su mnogim pušačima potrebni i lekovi kako bi uspešno zauvek ostavili cigarete. Nekada je za potpuni prekid pušenja dovoljno samo 25 dana.

– Sve vrste terapije koje se koriste u odvikavanju od pušenja imaju dobre efekte, a sa citizinom imamo pozitivno iskustvo. To je lek novijeg datuma, koji pacijenti lako podnose i prihvataju, a njegova primena sve više se širi i na zemlje zapadne Evrope. To je lek biljnog porekla, jer je citizin izolovan iz biljke zlatna kiša (Cytisus laburnum). On ima sposobnost da imitira efekte nikotina, nije toksičan i ne stvara zavisnost, pa se zato i koristi kao efikasan i dobro podnošljiva metoda u lečenju nikotinske zavisnosti.

Zanimljivosti

* 1 do 2 odsto pušača spontano može da ostavi duvan, ostalima su neophodne stručna pomoć i terapija odgovarajućim lekovima
* 3 do 4 sekunde potrebno je nikotinu da stigne u mozak
*5.400 dinara potroši mesečno pušač na cigarete ako dnevno kupuje kutiju koja košta 180 dinara, za godinu dana, dva pušača u kući potroše 131.400 dinara
* 10 do 15 godina pušači žive kraće od nepušača
* 50 odsto pušača umre od bolesti izazvane pušenjem
* 24 sata po prestanku pušenja ugljen-monoksid se eliminiše iz tela, za tri dana nikotin potpuno nestaje iz organizma
* 30 odsto se poboljšava funkcija pluća nakon dve do tri nedelje od prestanka pušenja
* 50 odsto se smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti nakon godinu dana od prestanka pušenja
* 10 godina nakon ostavljanja cigareta verovatnoća umiranja od karcinoma pluća je ista kao i kod nepušača

Izvor: Novosti.rs