Bezglutenski proizvodi dobri su za ljude alergične ili netolerantne na taj sastojak, ali milioni drugih koji su izbacili gluten kako bi smršali ili poboljšali psihofizičke sposobnosti možda su žrtve marketinških trikova ili snobizma, sugeriše nova studija.

Bezglutenski proizvodi sve su brojniji na policama radnji uz dijetetske i bioproizvode, ali moguće je da uop[te nisu bolji za zdravlje, navodi se u studiji objavljenoj u mesečnom časopisu ’60 miliona potrošača’.

Časopis, koji je uporedio deklaracije glutenskih i bezglutenskih proizvoda u svakodnevnoj hrani: testeninama, špagetama, picama, hlebu i kolačima, otkriva da proizvodi bez glutena zapravo sadrže manje vlakana i proteina nego što ih ima u tradicionalnim proizvodima.

Tako 100 grama običnog hleba sadrži 8,3 grama proteina, a ista količina bezglutenskog hleba tek 2,6 grama.

Konstatovali su i da se u pojedina testa bez glutena dodaju aditivi kao što su E464 i E330 radi očuvanja elasticiteta proizvoda koji je lišen pšeničnog brašna i skroba, a aditive je svakako bolje izbegavati.

Konačno, bezglutenski proizvodi sistematski su dva do četiri puta skuplji od klasičnih i taj podatak nije zanemarljiv.

Studija objavljena u časopisu savetuje potrošačima ‘da ne podležu modi koja zapravo prazni njihov novčanik’, rekao je za France Info Tomas Lorens, glavni urednik časopisa.

Izvor: B92