Prvi procesi vantelesne oplodnje o trošku države kod privatnika počeće već za šest meseci.

Vantelesna

Uključivanje privatnika u program vantelesne oplodnje o trošku države je najbolje rešenje za brojne parove koji čekaju ovaj proces. U državnim ustanovama nema dovoljno kapaciteta za sve parove koji žele da se podvrgnu ovom procesu. O trošku Fonda zasad samo 1.200 parova godišnje u Srbiji pokušava VTO.

U Ministarstvu zdravlja kažu za naš list da će prvi procesi VTO u privatnim ustanovama početi za nekoliko meseci. U RFZO ovu ideju podržavaju u potpunosti, te podsećaju da su već sarađivali sa privatnim ginekološkim ustanovama.

Državne bolnice nisu u stanju da urade toliko procesa, pa je neophodno da se privatne bolnice uključe u program VTO o trošku države. To će pomoći velikom broju parova i rodiće se znatno veći broj beba. Koliko će biti pokušaja, zavisi od toga koliko država ima novca.

Srbija je jedna od retkih zemalja u regionu u kojoj se o trošku države ne radi VTO kod privatnika.

U pitanju je skupa metoda, a ekonomska situacija u zemlji je takva da ljudi nemaju para. Slovenci imaju šest pokušaja VTO po detetu, a pacijent bira gde hoće da radi proces, privatno ili državno.

Parovi koji se ni posle drugog pokušaja vantelesne opolodnje nisu ostvarili kao roditelji, od 1. januara 2016. godine mogu da koriste pravo na treći pokušaj uz finansijsku podršku Grada Kragujevca.

Lokalna samouprava je opredelila 10 miliona dinara za finanisiranje vantelesne oplodnje, odnosno odobravaće do 250.000 dinara po zahtevu.

Pomoć je namenjena ženama do 42 godine, a uslovi su i da parovi imaju prebivalište na teritoriji Kragujevca najmanje 3 godine kao i dva bezuspešna pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.

Treći pokušaj vantelesne opolodnje biće besplatan, pošto je lokalna samouprava u budzetu Grada obezbedila za ovu namenu 10 miliona dinara.

Pravo na finansijsku pomoć imaće od 1. januara 2016.godine parovi u bračnoj ili vanbračnoj zajednici koji već imaju 2 neuspela pokušaja vantelesne oplodnje o trošku drzave.

Pravo mogu da ostvare žene do 42 godine života.

Izvor: ikragujevac.com