Najlakši i najnapredniji egzoskelet pomoći će paralizovanim osobama i osobama koje imaju problem sa hodanjem

Paralizovani

Američka kompanija SuitX predstavila je najlakši i najnapredniji egzoskelet koji omogućava paralizovanim osobama i onim koje imaju problem sa hodanjem, da stoje uspravno i da se kreću.

Kako prenose specijalizovni internet portali, nekadašnji tim stručnjaka iz Laboratotrije za robotiku i ljudski inženjering kalifornijskog Univerziteta Berkli, a koji danas radi u kompaniji SuitX, predstavio je prošle nedelje model ultralakog, modularnog egzoskeleta “Feniks”, težine svega 12,25 kilograma. Na kukovima spoljnog kostura pričvršćena su dva električna motora čija je uloga da podešavaju njegovu zategnutost, što omogućava da, prilikom zatezanja, osoba stoji, i opuštanja, da se osoba taj oklop slobodno pomera, navedeno je na sajtu Sajens dejli.

Korisnici pokrete nogu kontrolišu pritiskanjem komandi koje su integrisane u štake, sastavnih delova egzoskeleta. Modularnost kostura omogućava da on bude prilagodljiv kako bi ga koristili ljudi različitih visina, pa čak i oni kojima samo treba potpora za, primera radi, jedno koleno.

Paralizovani2

Kako tvrdi konstruktor, osoba koja nosi egzoskelet moći će da se kreće brzinom do 1,7 kilometra na sat, najviše četiri sata neprekidno, odnosno osam sati sa pauzama, imajući u vidu kapacitet baterije motora.

Loša strana Feniksa jeste činjenica da se baterija nosi u rancu na leđima, ali ona izgleda zanemarljivo kada se vidi cena proizvoda – oko 40.000 američkih dolara.
Ipak, prema rečima osnivača i direktora kompanije SutiX Homajuna Kazerunija, Feniks obezbeđuje veći kvalitet života onima koji ga nose.

– Mi ne možemo da izlečimo njihove povrede ili bolest, ali ovo će barem odložiti sekundarne povrede koje se javljaju od posledica dugotrajnog sedenja. Omogućavamo im bolji kvalitet života – zaključio je Kazeruni.

Izvor: happytv
Foto: Youtube Printscreen/US Bionics