Naučnici tvrde da su postigli “izvanredan” uspeh modifikujući ćelije imunog sistema da se bore protiv raka krvi u prvim kliničkim ispitivanjima.

Rak

Među nekoliko desetina pacijenata kojima su lekari predviđali svega nekoliko meseci života, eksperimentalni tretmani uz pomoć T-ćelija dali su izuzetne rezultate.

U jednoj studiji je čak 94 odsto učesnika sa akutnom limfoblastičnom leukemijom primećen potpuni nestanak simptoma, a uspešnim se smatra i lečenje 80 odsto pacijenata sa nekim drugim oblikom raka krvi, od kojih je više od polovine u potpunoj remisiji.

Govoreći na godišnjem sastanku Američkog društva za napredak u nauci, istraživač Stenli Ridel kaže da je reč o progresu bez presedana.

Lekari su u terapiji uklanjali imune ćelije pacijenta i obeležili ih molekulima “receptorima” koji uništavaju određene tipove raka, na isti način na koji druge T-ćelije uništavaju virus gripa ili druge infekcije. Zatim su ih ponovo ubrizgali u telo.

“Ispitanici su nam bili ljudi kod kojih ni jedna druga terapija nije davala rezultate. Većini njih je predviđano da će živeti svega još dva do pet meseci, pre nego što su dobili terapiju”, kaže Ridel.

Testovi su do sada korištćni samo za određene vrste raka krvi, ali stručnjaci kažu da još treba da rade na tretmanu za tumore čvrstih tkiva, kao i da prate pacijente koji su u remisiji.

Stručnjaci se nadaju ne samo da će ovaj tretman predstavljati lek za rak, nego i da će moći da “programiraju” T-ćelije tako da uništavaju kancer pre nego što i počne da raste.

Od 35 pacijenata koji su obuhvaćeni ovom prvom fazom istraživanja 94 odsto je ušlo u remisiju, ali istraživači podvlače da bi simptomi ipak mogli ponovo da se jave. Više od 40 pacijenata sa limfomom je takođe dobilo tretman, a u remisiji je više od 50 odsto njih.

U grupi obolelih od ne-Hodžkinovog limfoma postojali su dokazi o uništavanju svih simptoma raka u više od 80 slučajeva.

“Kao i hemoterapija i radioterapija, ovo neće biti odgovor za sve obolele”, kaže Ridel, ali dodaje. “Mislim da je imunoterapija konačno zaslužila da se smatra terapijom protiv raka.”

Rad na ovom istraživanju sada se proverava i čeka objavu u stručnim časopisima.

Izvor: B92