Prilikom posete Kragujevcu, premijer Srbije, Aleksandar Vučić je rekao da se Vlada svakodnevno bori za Fijat i da nastoji da se obim proizvodnje u kragujevačkim pogonima ne smanjuje u odnosu na prošlu godinu.

premijer Srbije, Aleksandar Vučić

Govoreći o srpskoj privredi, Vučić je naglasio da je prerađivačka industrija najviše napredovala.

U prva dva meseca 2016. zabeležen je rast prihoda, a u poslednje tri godine, stopa nezaposlenosti je sa 26 smanjena na 18 procenata.

Uz ocenu da će autoput Kragujevac – Batočina uskoro biti završen, premijer Srbije je rekao da intenzivniji radovi kreću od marta, kada počinje i nova građevinska sezona.

Dodaje da se Vlada svakodnevno bori da se proizvodnja u Fijatu zadrži na prošlogodišnjem nivou, ili da se značajno ne smanjuje.

Međutim, vode se intenzivni razgovori i o budućnosti fabrike u Kragujevcu.

Prerađivačka industrija je najviše napredovala-zabeležen je rast od 5,3 odsto, dok ukupan rast industrijske proizvodnje u 2015. iznosi 8,2 odsto.

U ovoj godini evidentirano je i povećanje prihoda po osnovu akciza.

Govoreći o privrednoj i ekonomskoj situaciji, Vučić je podsetio da su stabilizovane javne finansije, a da je po poslovnom ambijentu Srbija sa 91. došla na 59. mesto u svetu.

Svi podaci su zvanične informacije Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke koji kontrolišu naš rad, objašnjava Vučić i dodaje da Srbija nema velikih neprofitnih trendova, ali da su najveći problemi Resavica i RTB Bor.

Izvor: RTK