Povodom Dana državnosti, u Narodnom muzeju u Kragujevcu otvorena je izložba “Srednjovekovni Rudnik”.

Eksponati, rezultat arheoloških istraživanja Muzeja rudničko – takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca u periodu od 2009. do 2015. godine mogu se videti u holu Konaka kneza Mihajla.

Istorijskoj građi Rudničkog kraja iz srednjovekovnog perioda po prvi put, dodaju se materijalni tragovi. Iskovanje je sprovedeno na 4 lokaliteta. Obuhvaćeni su: pravoslavna i katolička crkva i dva stambena objekta.

To konkretno znači da je pored otkrivenih naseobina, utvrđeno i bogatstvo pokretnog arheološkog materijala iz 14. i 15. veka. Posle šest godina istraživanja, konačno je poznat odgovor na ključno pitanje gde se tačno nalazio srednjovekovni Rudnik.

Planina Rudnik je presudni svedok nacionalne istorije. U srednjem veku, to je bila severna odbrambena granica Srbije, ali i ekonomski motor razvitka i procvata naših krajeva.
Tu ulogu ostvario je zahvaljujući bogatim nalazištima srebra i zlata koja su počela da se eksploatišu još od Milutinovog doba. Korist od ruda i pre srednjovekovne epohe crpeli su Rimljani i Kelti, a u srednjem veku Dubrovčani, pa knez Lazar, koji je zahvaljujući Rudniku podizao standard Srbije.

Za rudarstvom se razvijaju zanati, trgovina, gradovi. Posebna zanimljivost izložbe je dragoceni artefakt, pečat kneza Lazara kojim se potvrdđuju istorijske činjenice o njegovoj vlasti nad Rudnikom u pretkosovskoj Srbiji.

Interesovanje javnosti za planinu Rudnik u poslednje vreme je sve veće, iako ovo područje bilo dugo zanemarivano, što zbog spleta političkih okolnosti burne istorije 20 veka, što zbog nepoznavanja lokaliteta.

Narednih mesec dana u Konaku kneza Mihajla pred znatiželjnom publikom su kovani novac, nakit i predmeti za domaćinstvo iz srednjevekovne Srbije sa područja Rudnika.

Izvor: RTK