Udruženje novinara Srbije zajedno sa Regulatornim telom za elektronske medije i kancelariojom UNICEF-a organizovalo je u Kragujevcu skup na kome su predstavnici medija iz cele Srbije razgovarali o primeni novog sistema označavanja televizijskih programa neprikladnih za decu.

Zaključak je da je neophodna sveobuhvatna akcija kako bi se ona zaštitila od neprimerenih sadržaja.

Prošlo je skoro godinu dana od donošenja Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, koji je obavezao medije da u skladu sa propisanom kategorizacijom označavaju program koji nije prikladan za mlađe od 12, 16, odnosno 18 godina i emituju ga u predviđeno vreme.

Cilj ovog skupa je da se pojasne kriterijumi po kojima se programi vrednuju, ali i ukaže na poteškoće prilikom kontrolisanja primene Pravilnika.

Iz Udruženja novinara Srbije ističu da bi profesionalna svest novinara i urednika trebalo da bude oštrija od onoga što propisuje Regulatorno telo za elektronske medije.

I ovo strukovno udruženje smatra da je uloga roditelja velika u sveobuhvatnoj akciji.

Oni bi trebalo da vode računa da deca ne gledaju programe koji nisu za njihove oči.

To mišljenje dele i predstavnici UNICEF-a za komunikacije.

Reguilatorno telo za elektronske medije, kancelarija UNICEF-a u Srbiji i Udruženje novinara pokrenuli su i TV kampanju ”Pravi program za pravi uzrast”.

U ovoj sveobuhvatnoj akciji mediji i roditelji bi trebalo da budu zajedno, a emiteri koji krše zakon snosiće adekvatne sankcije, rečeno je na skupu.

Izvor: RTK