Mnoge vrste crvenog mesa i prerađevina su dostupne vakom potrošaču. Ono što može da ga zbuni su rezultati istraživanja o dejstvima koja ove namirnice imaju na ljudski organizam, ali i prirodnu sredinu.

Meso

Kako da odlučite da li ćete za sledeći obrok pojesti šniclu?

Nutricionizam

Konzumiranje nemasnih proizvoda i različitih komada goveđeg, jagnjećeg, svinjskog i kozjeg mesa deo je izbalansirane ishrane.

Nemasno se odnosi na mišićno tkivo koje sadrži manje masnoća u odnosu na punomasnije alternative.

Meso u ovom obliku pruža organizmu preko potrebne proteine, vitamin B12, cink, gvožđe i nezasićene masnoće.

U poređenju s takvim komadima, masnije meso i prerađevine imaju više štetnih sastojaka, poput zasićenih masnoća, soli i nitrata.

Meso govečadi koja su hranjena travom i senom je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, iako je riba značajno bogatija ovim nutrijentom.

Povezanost s bolestima

Povezanost ishrane bogate crvenim mesom i prerađevinama i pojedinih bolesti još nije u potunosti istražena, ali su od nedavno te namirnice stavljene na listu “kancerogenih”.

Verovatno je da ćete smanjenjem unosa crvenog mesa smanjiti i rizik od raka, a isto važi i za zasićene masti.

Prerađevine i crveno meso se takođe povezuju sa povećanim rizikom od bolesti srca i dijabetesa.

Etika

Etika konzumiranja hrane, uključujući i životinjske proizvode goruća je tema na debatama o uticaju čoveka na životnu sredinu. Cena uzgoja stoke za potrebe čovekove ishrane je ogromna.

Ipak, sva hrana, pa i meso, dolazi do naših tanjira s određenim posledicama po prirodu, naročito u slučaju masovne proizvodnje.

Šta možete da uradite?

Ako brinete o svom zdravlju i okolini, možete da napravite određene kompromise koji ne podrazumevaju potpuno odricanje od crvenog mesa.

Kada (i ako) jedete crveno meso, treba da se odlučite za nemasne varijante koje imaju manje ukupnih i zasićenih masti. Birajte mesa koja sadrže više polinezasićenih masti, kakvo je meso govečadi hranjenih travom. Izbegavajte prerađevine poput kobasica i kupujte meso samo u mesarama u kojima se zna poreklo proizvoda.

Barem jedan dan u nedelji se suzdržite od mesnih obroka.

Izvor:B92