Deo programa Festivala nauke u Kragujevcu bilo je i gostovanje profesora dr Velimira Abramovića, koji je predstavio svoju knjigu ”Tesla – Razvoj svesti čovečanstva”.

Znatiželjna publika je sa pažnjom slušala predavanje, a zatim postavljala brojna pitanja naučniku koji se posvetio proučavanju vremena i Teslinih pronalazaka.

Vizija plus eksperiment. Tako je radio Tesla, kao što radi i priroda koja stvara ne objašnjavajući ništa. On nije pisao fus note i naučne članke, nije imao učenike. Sve je radio sam. Teslina fizika tek treba da bude shvaćena, kaže dr Velimir Abramović.

Naučnik i misilac kakav se danas retko sreće od diplome Fakulteta dramske umetnoti i filmske režije zasnovao je ontologiju vremena kao novu granu evropske metafizike koja vreme postavlja za biće sveta.

Vraćanje morala u nauku, u koju treba uneti i shvatanje vremena kao jedine beskonačnosti, donosi veru u bolje čovečanstvo.

Naučna duhovnost jedino može da ujedini svet, rekao je dr Abramović znatiželjnim Kragujevčanima.

Posle više od dva sata razgovora sa njima potpisivao je svoju knjigu, a nakon toga rado je prihvatio i razgovor za našu televiziju. Otkrio nam je da je takav odnos sa novinarima imao i Nikola Tesla, a on je jedan od njegovih najvatrenijih zagovornika.

Izvor: RTK