Kroz redovne investicije Ministarstva prosvete i tri međunarodna investiciona programa ukupna ulaganja u školske objekte u Kragujevcu tokom 2015. i 2016. godine iznose preko 200 miliona dinara.

To je, kažu u Ministarstvu prosvete, daleko više nego u prethodnih pet godina, kada je od 2010. do 2014. uloženo 85 miliona dinara.

Prema podacima Ministarstva prosvete od 2010. do 2014. godine u osnovne škole u Kragujevcu uloženo je milion dinara, u srednje 500 hiljada, dok je nešto više ulaganja bilo u objekte učeničkog i studentskog standarda i visokog obrazovanja.

Ukupno za pet godina investicije su iznosile 85 miliona. Za razliku od tog perioda, samo u 2015. i 2016. kroz redovne investicije iz državnog budžeta za rekonsrtukciju, adaptaciju i opremanje kragujevačkih škola i domova izdvojeno je 75 miliona dinara.

Uz kreditna i donatorska sredstva iz međunarodnih investicionih programa Evropske investicione banke, Programa energetske efikasnosti i Svetske banke cifra će, prema rečima pomoćnika Ministra prosvete, Ljubiše Antonijevića, premašiti 200 miliona.

Tokom prošle godine završeni su značajni radovi i opremanje u osnovnoj školi ”Svetozar Marković”, Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, Politehničkoj, Trgovinsko ugostiteljskoj školi, Fakultetu medicinskih nauka i Studentskom centru.

Ove godine završavaju se investicije u školama Svetozar Marković, Vuk Stefanović Karadžić, Moma Stanojlović, Prvoj tehničkoj i TUŠ Toza Dragović, rekonstrukcija u trećem paviljonu Studentskog centra i početak gradnje četvrtog paviljona, dok će izgradnja aneksa Doma učenika sa 140 mesta biti završena za dva meseca.

Izvor: RTK