U video-snimku o svojim otkrićima, istraživači Centra za istraživanje kancera opisuju kako ćelije imuniteta mogu biti usmerene na te “slabe tačke” kancera.

“One bi mogle da formiraju snažnu silu za borbu protiv raka i usmere se na svaku ćeliju raka u telu”, kažu u videu. Istraživanje bi čak moglo da dovede do “leka za rak”, navode oni.

Istraživači su otkrili proteine koje imuni sistem prepoznaje kao mete, a koji se nalaze na spoljnoj strani tumora. Međutim, karcinomi se obično prebrzo razvijaju i stalno menjaju, pa imuni sistem ne može da reaguje na vreme. Međutim, kada se izoluju ti proteini, moguće je usmeriti T-ćelije imuniteta da se direktno bore protiv tumora.

Za sada je naučni rad tek u početnim fazama i izolovana su samo dva specijalna antigena i T-ćelije koje ih mogu prepoznati kod dva pacijenta koja boluju od raka pluća. Ipak, naučnici su optimistični jer su već primetili brojne sličnosti između različitih vrsta kancera.

Profesor Čarls Svonton, sa Instituta za proučavanje kancera Londonskog univerzitetskog koledža, kaže da će biti “razočaran, ako za dve godine ne izlečimo pacijenta”.

“Da li mislim da će ovo uspeti? Nadam se da će to dovesti do većeg preživljavanja pacijenata. Ako ne uspe, verovatno ću odustati od svega i početi da se bavim nečim potpuno drugačijim”, kaže Svonton.

On ističe da je razvojno stablo tumora slično otisku prsta, jer je jedinstveno za svakog pacijenta. To predstavlja problem lekarima, jer ne mogu da predvide mutacije ćelija i tok bolesti.

Izvor: B92