Testiranjem na HIV otkriveno je 178 obolelih od tog virusa u Srbiji, što je najviše od 1987. godine, rečeno je danas prilikom predstavljanja rezultata testiranja.

Hiv

Testiranje je urađeno od 20. do 27. novembra 2015. godine pod sloganom “Hoću da znam! Testiraj, leči, spreči”, u okviru obeležavanja Evropske nedelje testiranja na HIV.

Broj osoba u Srbiji kod kojih je otkrivena HIV infekcija veći je za 37 odsto nego u 2014. godini.

Direktor Instituta “Milan Jovanović Batut”,Dragan Ilić rekao je da su većinu osoba kod kojih je dijagnostifikovan HIV činili muškarci – njih 173, a u više od trećine svih slučajeva bili su mladi uzrasta od 15-29 godina.

Prema njegovim rečima, veći broj novootkrivenih osoba koje imaju HIV rezultat je kampanje o važnosti testiranja, jer, kako je istakao, jedna od tri osobe, među 3.000 onih koje u Srbiji žive sa HiV-om, ne zna da je inficirana.

“Akcija savetovanja i testiranja obavljena je u 32 grada u Srbiji i tokom nje je testirano 1.071 ljudi”, rekao je Ilić.

On je ukazao na to da većina inficiranih otkrije dijagnozu u poodmaklom stadijumu bolesti, kada je i lošiji odgovor na terapiju, zbog čega je najvažnije da se testiranje uradi na vreme i što pre počne sa terapijom.

“Onaj ko zna da je inficiran može sebe zaštiti terapijom, produžiti život. Srbija je jedna od retkih zemalja u kojoj je terapija dostupna svima”, rekao je Ilić.

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić podsetila je da većinu terapija pokriva Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

“Na listi A je 18 kombinacija lekova, od čega su četiri leka novije generacije. Na listi D je osam lekova koji nisu registrovani u našoj zemlji i koji se koriste za lečenje dece”, rekla je Knjeginjićeva.

Ona je kazala i da je od 2008. godine lečenje HIV virusa “decentralizovano”, odnosno da se obavlja u četiri najveća Klinička centra u Srbiji – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

“Radićemo da na listi lekova budu i oni novije generacije, ali i na promociji prevencije i suzbijanju stigmatizacije obolelih”, rekla je Knjeginjićeva.

Direktorka kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Miljana Grbić rekla je da je zabrinjavajuće da u svetu manje od polovine inficiranih zna “svoj HIV status”.

Mila Paunić iz Studentske poliklinike u Beogradu kazala je da su tokom akcije, ali i u decembru rađena testiranja po studentskim domovima u Beogradu, što je privuklo veliki broj studenata.

“To je posebno lakše studentima, jer zbog obaveza na fakultetu ili na poslu nisu imali vremena da dođu da obave testiranje. Mi smo dolazili u popodnevnim satima, a sličnu akciju ponovićemo na Dan studenata 4. aprila”, rekla je Paunićeva.

Aleksandar Prica iz nevladine organizacije “Duga”, koja se bavi problemima LGBT zajednice, rekao je da su zahvaljujući mobilnoj opremi obavili testiranje i savetovanje i u onim delovima Srbije, u kojima ljudima ta vrsta usluge nije bila dostupna.

Kao najveći problem on je istakao da ljudi iz straha odbijaju da se testiraju, ali se plaše i stigmatizacije i osude društva, naročito u malim sredinama.

Pored “Batuta”, u testiranju na HIV je učestvovalo 18 instituta za javno zdravlje, dva zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata i udruženja.

Izvor: B92