Kada se spomene reč metabolizam, verujemo da je istovremeno svima u glavi i reč mršavljenje. Ipak, metabolizam je mnogo više od gubljenja kilograma…

Ovo su neke stvari koje, verovatno, još ne znate o sporom metabolizmu, velikom neprijatelju vitke linije i lepog izgleda.

1. Spor metabolizam

Pod metabolizamom podrazumevamo sve hemijske reakcije koje se javljaju u našem telu, da bi nas održale u životu. On može biti brz i spor. Što je metabolizam brži, brže sagorevamo kalorije i obrnutno. Faktori koji, među ostalima, mogu da uspore metabolizam su preopterećena jetre, nakupljeni toksini, stres i razne upale, prenosi Index.

2. Alkohol

Ako je vaša jetra opterećena toksinima iz alkohola, to će svakako usporiti vaš metabolizam.

3. Dijete

Ako ne jedete dovoljno, vaš organizam dolazi u stanje gladi i zadržava kalorije i masnoće kao izvor goriva. Stalna dijeta će tako prouzrokovati spor metabolizam tokom vremena. Umerenost je ključ uspeha.

4. Nije sve u kalorijama

Uvek se usredsredite na kvalitet, a ne kvantitet kalorija koje unosite u organizam, jer nisu sve kalorije jednake. Kvalitetne kalorije imaće veliki uticaj na vaš metabolizam, zdravlje i težinu.

5. Vitamin D

Osim što podstiče dobro raspoloženje, vitamin D pomaže kod povećanja mišića koji su uključeni u gubitak kilograma. I brojna naučna istraživanja ukazuju na to da gojaznim osobama nedostaje upravo taj vitamin.

6. Doručak ne podstiče metabolizam

Kod ljudi koji jedu zdrav i uravnotežen doručak baš svakoga jutra, veća je verovatnoća da će doneti zdrave prehrambene odluke u danu koji je ispred njih. Takođe, istraživanja su potvrdila da povremeni post može i te kako da podstakne metabolizam.

7. Dehidratacija

Naše telo se oslanja na vodu, a dehidratacija ne samo da je veliki neprijatelj vitke linije, već i našeg izgleda. Ona može da smanji metabolizam za dva odsto tokom dana, što vam se možda ne čini mnogo. Ali kada to saberete u periodu od godinu dana, promenićete mišljenje. Zato uvek sa sobom nosite flašicu vode.

8. Sve je u mišićima

Brojna istraživanja dokazala su da, kako starimo i smanjujemo telesnu aktivnost, gubimo i mišićnu masu tri odsto za 10 godina. Takvo starenje počinje od 30. godine. Kada gubimo mišiće, naš metabolizam se prirodno usporava.

To znači sledeće: budite aktivni najmanje tri puta nedeljno i u svaki trening uklopite vežbe snage.

9. Vežbajte raznovrsno

Ako želite što brži metabolizam, radite i kardio i vežbe snage. Bilo bi dobro da zapamtite da i aktivnosti niskog intenziteta, poput hodanja, takođe pomažu u ubrzavanju metabolizma i gubljenju kalorija.

10. Kvalitetan san

Nedostatak sna i te kako može da se poigra sa vašim hormonima, što dovodi do sporijeg metabolizma i porasta težine. Spavajte kvalitetno, bez toga je sav trud uzaludan.

11. Jedite dovoljno proteina

Jaja, meso, riba, mlečni proizvodi, mahunarke… Proteini povećavaju vašu energiju i ubrzavaju metabolizam, pa ih uključite u svaki obrok tokom dana. Oni pomažu i u očuvanju vaših mišića.

Izvor: B92