,,Važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke“

U svečanoj sali Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu danas je održana prva od tri Ružičaste radionice, posvećene prevenciji raka dojke. Kragujevac je prvi grad u kome se održava ova radionica. Ostali gradovi koji učestvuju u kampanji Adria Medija grupa i Kompanije Avon su Beograd i Novi Sad.

Cilj obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, a samim tim i ove Ružičaste radionice je podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja. Više od 90% bolesnica s rakom dojke,  mogu se izlečiti, ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno leči. Rak dojke čini vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.

Edukacija je bila fokusirana na prevenciji raka dojke i na samopregledu kao prvom koraku u zaštiti zdravlja .

Radionicu je otvorio dekan Ekonomskog fakulteta dr Petar Veselinović rekavši da je Kragujevac danas prvi grad u kojoj se održava ova radionica  a da je Ekonomski fakultet prepoznao potrebu da se mlade devojke edukuju o prevenciji raka dojke i da je za bilo koje životno doba najbitnije zdravlje.

Predavanje o samoj prevenciji i samokontroli održala je dr.Sunčica Dagović, onkolog Kliničkog centrai koja je  naglasila koliko je prevencija  bitna u ranom otkrivanju raka dojke kao i zdrava ishrana i fizička aktivnost. dr Sanja Milojević, radiolog Kliničkog centra Kragujevac- rekla je da  svaka promena na dojci, naročito u godinama između 18-21, najčešće nije maligna već su to promene koje su posledica hormonskog disbalansa (ciste ,displazije) ili fibroadenomi (najčešće beningni tumori).

Kliknite na sliku da otvorite galeriju

Svoja iskustva u borbi sa rakom dojke, iznele su i žene koje su to preživele Marija Aćimović i Nataša Bajat. One su rekle da je najbitnije otkriti rak u ranoj fazi, jer je i procenat izlečenosti veći,  kao i o tome koliko je bitna podrška porodice, kolega prijatelja.

 

Tekst i foto: Gordana Milošević