Članovi Uralo-Balkanske delegacije danas su prisustvovali prijemu koji je unjihovu čast organizovan u Svečanoj sali Gradske uprave gde ih je dočekala Jasmina Predojević-Simović, pomoćnica gradonačelnika za održivi razvoj grada i  saradnju sa udruženjima.

Delegacija iz Jekaterinburga-Rusije,sastavljena je od članova iz različitih sfera umetnosti,slikara, muzičara, književnika,glumaca,majstora primenjene umetnosti,novinara. Projekat Uralo-Balkanske umetničke ekspedicije se ostvaruje uz pomoć Ministarstva međunarodnih i spoljnih ekonomskih odnosa Sverdlovske oblasti.Organizator i izvođač projekta je sverdlovska regionalna javna organizacija veterana vojnih sukoba, ,,Arsenal“. Suorganizatori ovog projekta su Ruska ambasada u Srbiji i Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije,,Svet“ iz Kragujevca. Na prijemu su prisustvovali i predstavnici naših kulturnih i obrazovnih institucija, Dečijeg pozorišta CZNTK Abraševića, Knjaževsko-Srpskog teatra,  OŠ“Sveti Sava“,  koji su u nekoliko rečenica približili grad Kragujevac kao kulturni i obrazovni centar u ovom delu Srbije.

Kliknite na sliku da otvorite galeriju

Jevgenij Mišunin, predsednik Sverdlovske regionalne javne organizacije veterana vojnih sukoba ,,Arsenal“ rekao je da su na ovim prostorima oni prisutni već dvadeset godina, ali kao podrška veteranima naše zemlje i podrška porodicama tokom bombardovanja i ta saradnja je bila na patriotskim osnovama,a da se sada ta saradnja proširila i na oblasti kulture i obrazovanja. ,,Tokom naše umetničke ekspedicije predstavićemo kulturni potencijal našeg regiona, Urala, Sverdlovske oblasti i nadam se da ćemo u nastavku saradnje predstaviti i potencijal Šumadije u Rusiji.Ponosni smo da kao predstavnici veteranske zajednice Urala sa veteranima vašeg podneblja  budemo deo manifestacije Oktobarskih svečanosti“.

Jasmina Predojević-Simović, pomoćnica gradonačelnika za održivi razvoj grada i  saradnju sa udruženjima je upoznala goste sa istorijom grada Kragujevca sa brojnim činjenicama koji grad Kragujevac svrstava u jedan kulturološki, industrijski i obrazovni centar.,,Saradnja grada i Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije,,Svet“ predstavlja primer dobre prakse sa organizacijama nevladinog sektora kao posrednika u uspostavljanju novih saradnji i unapređenju odnosa. Ovo je prilika da upoznamo naše građane sa vašom kulturom i da utvrdimo naše tradicionalno prijateljske odnose koji vladaju između Srbije i Rusije.“ -dodala je Jasmina Predojević-Simović.

Od 15.do 22.oktobra koliko su gosti naše zemlje,učesnici umetničke ekspedicije održaće niz  kulturnih i obrazovnih manifestacija, u Beogradu, Kragujevcu, Jagodini, Despotovcu, Desimirovcu i Batočini. Tom prilikom će se održati koncerti etničke muzike u kojima će da učestvuju uralski i srpski pevači  folklorne grupe, kao i radionice iz tradicionalnog uralskog umetničkog slikarstva i primenjene umetnosti,zajednički plener izložbe srpskih i uralskih slikara i fotografskih umetnika, takmičanje iz ruskog jezika i književnosti.

Cilj projekta Uralo-Balkanske umetničke ekspedicije je predstavljanje kulturnih i humanitarnih potencijala Sverdlovske oblasti i podrška sunarodnicima koji zive u Srbiji.

Zadanas je planirana poseta  OŠ,,Sveti Sava” i Prvoj tehničkoj školi, a za sutra između ostalog poseta Prvoj kragujevačkoj gimnaziji i zajednički koncert Jevgenija Buntova i KUD ,,Abrašević”.

Foto/video:Bojan Radošević