Projekat pod nazivom ,,Druga šansa za žene koje imaju 45 godina + u Srbiji“ realizovaće se u okviru programa ,,Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“. Danas je u prostorijama Gradske uprave počela realizacija ovog projekta koji je nastao kao saradnja ,,Udruženja žena na prekretnici“ i udruženja ,,Putokaz“ iz Kragujevca, podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), a  uz finansijsku podršku EU.

    Cilj projekta je osnaživanje žena u gradovima Srbije, počev od Kragujevca, Niša, Čačka.   Program sadrži osam radionica iz različitih oblasti:  psihologije , preduzetništva, finansije i komunikacije. Radionice su namenjene nezaposlenim ženama, koje planiraju pokretanje sopstvenog biznisa, udružene ili samostalno, ili da se ponovo zaposle.

Na početku prisutne je pozdravila Snežana  Milisavljević iz udruženja ,,Putokaz“ koja je naglasila da je ovo drugi ciklus  besplatnih radionica za žene starije od 45 godina. Pored predstavnika udruženja početku projekta su prisustvovali i Gorica Bačanin, direktorka kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje i Predrag Lučić predsednik Regionalne privrede komore.

Gordana Damjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu rekla je ,,Vaša misija  ,,Putokaza“ i ,,Žena na prekretnici“ je  istovremeno i misija grada Kragujevca, kada je reč o rodnoj ravnopravnosti i osnaživnju žena. Grad Kragujevac već nekoliko godina unazad ima komisiju za rodnu ravnopravnost,  koja podržava sve kvalitetne projekte. Sveopšta podrška porodici je indirektna podrška jačanju  kapaciteta vezanih za osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost.“

,,Statistike pokazuju da u Kragujevcu ima najveći broj nezaposlenih žena zato su radionice i krenule od ovog grada. Prva faza je  završena letos i zahvaljujući tome sada ima mogo veći broj zainteresovanih žena, polaznica. Mi želimo da kroz različite radionice olakšamo ulazak u preduzetništvo, ideje koje mi imamo, a tiču se preduzetništva, su ideje koje tržište prihvata.“-rekla je  Svetlana Cerović ispred  udruženja ,,Žena na prekretnici“.

Prva u  nizu radionica koja je održana je psihološka radionica , koju je vodila Vesna Bajković, psiholog.

Tekst/foto: Gordana Milošević