Asistent u porodici za osobe sa autizmom je program koji se realizuje uz finansijsku podršku grada Kragujevca.
Program se finansira iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite na stalno otvorenom konkursu za 2019. godinu u iznosu od 300.000 dinara. Program se realizuje ove godine u trajanju od tri meseca od oktobra do decembra 2019. godine.
Prvi put je podržan 2015. godine, i ovo je peta godina za redom kako se finansira od strane gradske uprave.

Kliknite na sliku da otvorite galeriju

Marko Balaban je odrasla osoba sa autizmom i sada ima 30 godina. Marko živi u porodičnoj kući sa majkom i bakom. O njemu brine njegova majka Biljana Balaban koja je od pre četiri godine udovica. Zahvaljujući ovom programu Marko je dobio asistentkinju Nedu koja brine o njemu kada je angažuje Markova majka.
Osobe sa autizmom nisu samostalne i zbog toga im je potreban stalni nadzor,pomoć i podrška. Asistenti su angažovani u skladu sa potrebama osoba sa autizmom, a u dogovoru sa porodicama. Glavni poslovi i zadaci asistenata su: pomoć u kretanju na javnim mestima u terminima kada je to porodici potrebno, pomoć u komunikaciji pomoć u održavanju lične higijene, pomoć pri ishrani, pomoć pri uzimanju
terapije.
Ovakvi i slični programi su od velikog značaja za osobe sa autizmom i njihove porodice, zato što dobijaju pouzdane i finansijski regulisane usluge koje omogućuju veću funkcionalnost porodice a samim tim i kvalitetniji standard života.

Foto/video:Bojan Radošević