Komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći će najranije za nedelju dana da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Na taj način će umnogome rasteretiti republičke sanitarne inspektore koji su do sada jedini imali ovlašćenja da sprovode protivepidemiološke mere Kriznog štaba.

Ovo su najvažnije izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje je Ministarstvo zdravlja već pripremilo i koje će se naći u četvrtak na sednici nove vlade. Izmene ovog zakona parlament bi, prema najavama, trebalo da usvoji sledećeg utorka, 10. novembra, što znači da bi već od naredne nedelje u Srbiji mogle rigoroznije da se sprovode mere Kriznog štaba.

Podsećanja radi, trenutno kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera mogu da izriču samo republički sanitarni inspektori, kojih na teritoriji cele Srbije ima svega 140.

Izmenama zakona deo njihovih ovlašćenja dobiće i gradski komunalni inspektori i komunalni milicajci, koji će moći da kontrolišu i sankcionišu nenošenje maske ili nepoštovanje fizičke distance u otvorenom i zatvorenom prostoru. To konkretno znači da će kada se izmene zakona usvoje u Skupštini, komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor (turistički, ekološki, tržišni…) moći da napiše na licu mesta kaznu od 5.000 dinara svakome ko, recimo, u zatvorenom prostoru ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu.

Takođe, gradski komunalni inspektor ili komunalni milicajac će moći na licu mesta da piše kaznu pravnom licu ukoliko, primera radi, u ugostiteljskom objektu ne postoji dovoljan razmak između stolova ili u odnosu na kvadraturu ima više gostiju nego što je dozvoljeno. Novčane sankcije za pravno lice se kreću od 50.000 do 500.000 dinara.

Inače, gradski komunalni inspektori i komunalni milicajci neće izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti imati sva ovlašćenja sanitarnih inspektora, već samo ona koja ne zalaze u struku medicine.

o jest sankcionisaće one prekršaje protivepidemioloških mera koje su vidljive i okom laika.

Primera radi, moći će da kažnjavaju i noćne klubove zbog organizovanja žurki gde je, odmah na prvi pogled, jasno da niko ne nosi ni masku niti poštuje fizičku distance, u šta su se nedavno uverili i novinari.

Ako se ima u vidu da samo u Beogradu ima oko 370 komunalnih milicajaca i da su u prethodna tri meseca u akcijama kontrole protivepidemioloških mera učestvovala 53 različita gradska inspektora u prestonici, jasno je da će republički sanitarni inspektori dobiti veliko pojačanje. Podsećanja radi, gradski inspektori trenutno mogu da kažnjavaju samo zbog nepoštovanja radnog vremena, i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu.

A kako u poslednje vreme kažnjavaju republički sanitarni inspektori? Najpozvaniji da to odgovori je Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove. Kako kaže, sanitarni inspektori su dužni da podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudiji – za pravna lica, za preduzetike, za pravna lica u odgovornom licu, ali i za građane koji ne poštuju propisane mere.

– U prethodna četiri dana izvršeno je 2.237 nadzora, podneta su 74 zahteva za pokretnje prekršajnih postupka – istakao je Stamenković.

Inače, sanitarni inspektori u prethodnom periodu najčešće su izricali kazne zbog nepoštovanja fizičkog distanciranja, nenošenja maski, ali i nepostojanja dezinfekcionih sredstava u objektima.

Da je epidemiološka situacija u Beogradu alatmantna upozorava i Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika Komunalne milicije, koji ističe da se u prethodnom periodu građani retko pridržavaju mera, pogotovo kada su u pitanju mere lične samozaštite, odnosno nošenje maski i ograničenja broja ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

– Trenutno, mi možemo samo da upozorimo, da ukažemo na obavezu poštovanja, ali ne i da represivno reagujemo na te najneodgovornije – napominje Šekularac značaj dolazećih izmena zakona.

Ko dobije kaznu zbog nenošenja maske u zatvorenom prostoru, ima mogućnost da odmah ili u roku od osam dana plati upola manje (2.500 dinara) dana ili podnese zahtev za sudsko odlučivanje u tom roku.

Ako lice ne plati kaznu u roku od osam dana ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje, u sud stiže konačan nalog na izvršenje. Takav nalog izvršava se tako što se kažnjenom obustavi deo zarade preko poslodavca, blokira račun do naplate kazne ili se izrečena novčana kazna menja za rad u javnom interesu (osam sati rada u javnom interesu za 1.000 dinara) ili kaznu zatvora po principu jedan dan zatvora jednak kazni od 1.000 dinara.

Za nepoštovanje protivepidemioloških mera

50.000-150.000 dinara za fizičko lice

50.000-500.000 dinara za pravno lice

50.000-150.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu

50.000-150.000 dinara za preduzetnike

izvor i foto: https://happytv.rs/