I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakše aerosoli mogu lebdeti duže i tako se širiti u zatvorenim prostorijama.

Svi već znamo koje su tri najvažnije mere za odbranu od koronavirusa – maska za lice, fizička udaljenost i pranje ruku, ali s dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu – svež vazduh.

Slabo provetrene prostorije povećavaju mogućnost prenosa virusa pomoću aerosoli, čestica koje ”lebde” u vazduhu, objašnjava direktor odeljenja za infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostocku dr Emil Reisinger.

– Uz kapljično širenje, mnogo manje aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije korona virusa, ali u manjoj meri – kaže Reisinger.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakše aerosoli mogu da lebde duže i tako da se šire u zatvorenim prostorijama. Tome je najlakše doskočiti povremenim otvaranjem prozora. Strahovi da ćete se pritom prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski profesionalci.

Provetravanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promeni temperaturu u prostoriji, napominje Reisinger. Predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i otpustiće sačuvanu toplotu.

Nemački stručnjaci preporučuju da se kancelarijske prostorije provetravaju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sedi manje ljudi dovoljno je i deset minuta.

izvor i foto : https://www.magazin.novosti.rs/