Gradsko veće na sednici održanoj 4. decembra utvrdilo je predlog Odluke o budžetu za 2021. godinu i uputilo odbornicima Skupštine grada na razmatranje i usvajanje. Prihodi i primanja odnosno rashodi i izdaci budžeta utvređeni su u iznosu 9 267 000 000 dinara.

Tome je prethodila i javna rasprava o Nacrtu budžeta koja je trajala od 24. novembra do 2.decembra. U tom periodu putem pošte, glasačke kutije, predaje popunjenih upitnika preko mesnih zajednica i elektronskim putem pristiglo je 98 predloga i sugestija. Od toga broja, čak 12 predloga odnosi se na lečenje bolesne dece odnosno preusmeravanje sredstava za proslavu Nove godine i vatrometa. Zbog velikog interesovanja građana i nevladinog seketora za rešavanje tog problema, to je upravo jedan od pet prihvaćenih predloga. Sredstva planirana za proslavu Nove godine i vatromet preusmerena su za lečenje bolesnih sugrađana odnosno dece, tako da je u budžetu za 2021. godinu za tu namenu opredeljeno pet miliona dinara.

Prihvaćen je i predlog za uvećanje sredstava za sufinansiranje medija. Umesto tri miliona za ostvarivanje i unapređenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kragujevca biće opredeljeno deset miliona dinara.

Među susgestijama i predlozima su i postavljanje ležećeg policajca u pojedinim ulicama, izvođenje radova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, unapređenje javne rasvete, izgradnja odmarališta Bešnjaja i Žeželj, subvencije za izolaciju zgrada. Svi predlozi koji nisu prihvaćeni dostavljeni su resornim Gradskim upravama, najpre Gradskoj upravi za razvoj jer se prevashodno odnose na razvoj infrastrukture, koja će predloge razmatrati i obuhvatiti u odgovarajućim programima koje realizuje, u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta, počev od rebalansa za 2021. godinu.

U javnoj raspravi o budžetu prvi put su učestvovale i sve srednje škole, a među prioritetima su bili uređenje školskih dvorišta, nabavka bele ili interaktivne table,poboljšanje grejanja u školi, sređivanje svlačionica pri fiskulturnoj sali i td. Ukupan broj đaka koji je glasao je 5792 što je 80 posto od ukupnog broja srednjoškolaca, a prihvaćeno je deset đačkih projekata, ukupne vrednosti pet miliona dinara.

izvor: Pres centar www.kragujevac.rs