Interesovanje Kragujevčana za vakcinu je veliko. Od početka imunizacije na teritoriji Šumadije vakcinu je primilo 4757 lica od čega 3382 Kragujevčana. Samo juče, na tri punkta u Kragujevcu je vakcinisano 1672 građana. Nakon 820 doza Fajzerove vakcine koja je stigla krajem decembra, Institutu za javno zdravlje Kragujevac za Šumadijski okrug isporučeno je 8000 doza vakcine kineskog proizvođača Sinofarm. Jutros je stiglo novih 5400 doza istog proizvođača i već su raspoređene vakcinalnim punktovima.

Među brojnim Kragujevčanima koji su danas vakcinisani protiv korona virusa u Sportskoj hali „Gordana Goca Bogojević“ bio je i gradonačelnik Nikola Dašić. Nakon obaveznog lekarskog pregleda Dašić je primio vakcinu kineskog proizvođača Sinofarm.

Pozvam sve građane da izvrše imunizaciju, da budemo složni i jedinstveni u celoj ovoj priči kako bi što pre izašli iz krize, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. Zbog posledica epidemije korona virusa trpi mnogo sektora u privredi, a mnogo ljudi je u situaciji da ostane bez posla. Ne smemo da se igramo i da slušamo komentare na društvenim mrežama. Vakcina je jedno od najećih dostignuća u istoriji čovečanstva i zato moramo da postupimo odgovorno i da se vakcinišemo, kao što je to uradila i moja porodica, poručio je Dašić. To jeste izbor svakog pojedinca, ali apelujem kao gradonačelnik da postupimo onako kako je najpametnije za nas kao zajednicu, da uz pomoć vakcine što pre izađemo iz vanredne situacije, koja je u Kragujevcu proglašena još 27. juna prošle godine.

Grad Kragujevac odnosno Štab za vanredne situacije, u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije, Situacionim centrom i ustanovama zdravstvene zaštite postupak imunizacije doveo je gotovo do prefekcije. U prilog tome i podatak da je otvoren kol centar sa pet brojeva telefona 505 800, 505 811, 505 812, 505 825 i 505 842 gde mogu da se prijave svi sugrađani koji to nisu u prilici da učine elektronski preko portala eUprava, kazala je Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Osim prijavljivanja, sedam operatera kojima pomažu radnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć pozivaju građane, dan posle vakcinacije, da provere da li imaju neke od neželjenih reakcija.

Od ponedeljka primamo i pozive za najstarije nepokretne sugrađane kojima će, zahvaljujući Domu zdravlja i Službi kućnog lečenja, biti omogućeno da se vakcinišu u svom domu.

Istovremeno upućen je i apel svim velikim proizvodnim sistemima da naprave spisak zaposlenih koji su zainteresovani za vakcinaciju. Umesto njih operateri kol centra će izvršiti elektornsku prijavu, a imunizaciju je moguće obaviti na licu mesta u pogonima velikih sistema.

U Domu zdravlja očekuju da će već u ponedeljak vakcinisati 2000 ljudi. Iteresovanje je veliko i molimo za strpljenje jer vakcina ima dovoljno, istakao je direktor Vasilije Antić. Vakcinacija se obavlja u vremenu od 8 do15 sati i nikoga ko je želeo da se vakciniše, a nije se pre toga prijavio, nismo vratili. Naša je namera da u prvih mesec dana vakcinišemo što više ljudi, da sledećeg meseca revakcnišemo, kako bi se život što pre vratio u normalu i rasteretio Klinički centar.

izvor i foto:https://www.kragujevac.rs/