Grejanje na gas za 22.000 potrošača u Kragujevcu

Kragujevac – S krajem ove grejne sezone Kragujevac čeka možda ne najskuplja, ali svakako po zdravlje građana najvažnija investicija. Gradska toplana „Energetika” u potpunosti treba da promeni sistem grejanje, tako što će dotrajale kotlove na ugalj zameniti kotlovima na gas, koji je daleko ekološki čistije gorivo. Država je za ovaj obiman posao, iz dela budžeta koji pripada Ministarstvu zaštite životne sredine, obezbedila 12,5 miliona evra, ali izvođač radova, iako su rokovi kratki, još nije poznat.

Prvi kotao na ugalj u „Energetici” postavljen je još početkom šezdesetih godina prošlog veka, u vreme širenja „Zastave”, a prelaskom gradske toplane na gas trebalo bi da bude rešen višedecenijski problem prekomernog zagađenja vazduha u Kragujevcu. Prema proračunima stručnjaka, emisija štetnih produkata u atmosferu biće smanjena za oko 70 procenata.

‒ Zdravlje nam je najpreče, a čitav posao bi trebalo da bude završen u novembru ove godine. To je kratak rok s obzirom na proceduru i obim radova, ali se nadam da će zadatak biti ostvaren – rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, napominjući da još svega dve toplane u Srbiji, u Boru i Kruševcu, koriste ugalj kao pogonsko gorivo.

Iako svojevremeno moderni, kotlovi na ugalj kragujevačke „Energetike” odavno su izraubovani i više nisu u potpunosti efikasni, uostalom kao i čitava toplovodna mreža koja se često kvari, što iziskuje dodatne troškove održavanja. U planu je rešavanje i ovog problema.

‒ Mislim da je poslednji kotao instaliran 1981. godine. Problem je bio i taj što je u nekim momentima korišćen neadekvatan ugalj. Zbog toga ćemo zameniti svih šest kotlova ukupne snage 120 megavata. Poslom će upravljati Vlada Srbije, konkretno Ministarstvo zaštite životne sredine, ali u ovom trenutku nije poznato ko će biti izvođač radova. Čeka nas i revitalizacija čitave toplovodne mreže, s tim da će se to raditi u nekoliko faza – naveo je direktor „Energetike” Andreja Ilić.

Kragujevačka „Energetika” toplotnom energijom snabdeva oko 22. 000 potrošača, uglavnom fizička lica, ali i privredne subjekte koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja.

‒ Osim čistijeg vazduha, svi potrošači će, kada pređemo na gas, dobiti i kvalitetnije grejanje – ocenio je Ilić.

Dok Kragujevčani, korisnici usluga „Energetike”, uveliko računaju koliko će ubuduće plaćati grejanje, hoće li im zbog gasa stizati veći ili možda manji računi, ovu toplanu, jedinu u Srbiji koja je u vlasništvu države, čeka dugo najavljivana vlasnička transformacija. „Energetiku” bi trebalo da preuzme grad Kragujevac, ali tek pošto se u ovoj firmi srede zapetljani finansijski bilansi koji bi mogli da opterete lokalni budžet. Kragujevačka „Energetika”, naime, još vuče stare dugove od oko 11 milijardi dinara, uglavnom iz vremena „Zastave”, ali ovo preduzeće ima i nenaplećena potraživanja od oko 6 milijardi dinara.

Kinezi već stigli u Kragujevac

Nekadašnji ministar energetike Aleksandar Antić i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić pominjali su 2019. godine da je kineska kompanija TBEA zainteresovana za poslove u Srbiji, pa i za izgradnju moderne energane u Kragujevcu koja bi istovremeno proizvodila struju i toplotnu energiju. I dok se čeka na ovu ili neku drugu firmu koja će menjati „Energetikine” kotlove, kineska kompanija CRBS je već dobila poslove u centralnom gradu Šumadije, gde će graditi regionalnu deponiju, postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacionu mrežu. Takođe, predsednik Aleksandar Vučić je najavio da bi jedna kineska kompanija u Kragujevcu mogla graditi i 22 kilometra dugačku severnu obilaznicu, koja prema rečima gradonačelnika Nikole Dašića, neće koštati manje od 100 miliona evra.

izvor i foto : http://www.politika.rs/