Povodom Svetskog dana Roma, Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima, organizovali su prijem za predstavnike romskih udruženja i organizacija i tom prilikom im uručiti zahvalnice u ime grada Kragujevca za uspešno realizovane zajedničke projekte i partnerstva.

Jedan od najvažnijih dokumenata na lokalnom nivou u ovoj oblasti je Strategija za unapređenje položaja Roma i Romkinja 2016-2026. godine koja ima za cilj njihovu punu inkluziju. Pod punom inkluzijom smatra se očuvanje svih tradicionalnih vrednosti jednog naroda, prevencija diskriminacije i postavljanje jasnih i povezanih javnih politika u oblasti obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, zdravstva i socijalne zaštite. U gradu Kragujevcu, prema zvaničnim podacima živi 1482 pripadnika romske nacionalnosti, odnosno onih koji su se na popisu izjasnili kao Romi. Nezvanično, taj broj je mnogo veći.

Pred nama je u naredne dve nedelje realizacija jednog velikog projekta sa NALED-om u okviru koga će 35 Roma i Romkinja biti radno angažovano. Pre nekoliko dana, izabrano je 30 najboljih srednjoškolaca i studenata koji su nagrađeni novčanom čestitkom od po 20 000 dinara. To isto ćemo ponoviti i uoči Vidovdana, kada ćemo nagraditi osnovce kao vid prevencije osipanja iz obrazovnog sistema. Grad pruža punu podršku postojanju i radu romskih udruženja. Romska udruženja kroz partnerstvo i saradnju daju nam mogućnost da realizujemo sve ove projekte koji dolaze u grad Kragujevac što predstavlja primer dobre prakse među lokalnim samoupravama u Srbiji – rekla je Gordana Damnjanović.

Stevan Petrović, počasni predsednik Udruženja „Purano Rom“ čestitao je Svetski dan Roma svim sunarodnicima i iskoristio priliku da im uputi molbu da se odazovu na poziv za vakcinaciju i poručio da je to jedini način da se zaštitimo i da se što pre vratimo normalnom životu.

Božidar Nikolić, direktor Kulturno-obrazovne zajednice Roma „Romanipen“ zahvalio se gradu u ime dobitnika zahvalnica.

Naš glavni partner u svim aktivnostima je grad Kragujevac. Oslanjamo se na sve te institucionalne mehanizme koji su već izgrađeni u oblasti socijalne inkluzije Roma. Na osnovu svih imputa koje smo zajednički ugradili u operativne planove za rad Mobilnog tima, Lokalnog akcionog plana za Rome, sprovodimo sve te mere i aktivnosti koje su usmerene prema romskoj zajednici i ujedno osluškujemo potrebe romske zajednice na lokalnom nivou – rekao je Nikolić.

izvor i foto: https://www.kragujevac.rs/