Direktorka Kovid bolnice Batajnica dr Tatjana Adžić Vukičević izjavila je jutros da ima naznaka da ima i brazilskog soja u našoj populaciji.

Brazilski soj korona virusa nije potvrđen u Srbiji, ni on, a ni južnoafrički, kaže za Telegraf.rs profesorka Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja je u laboratoriji ove ustanove sa svojim timom ustanovila prisustvo britanskog soja u našoj zemlji početkom godine.

Ona je za Telegraf.rs objasnila da oni rade sekvenciranje uzoraka od pacijenata koji su hospitalizovani ali da brazilski soj koji se pojavio pre dva dana u Evropi nije potvrđen kod nas.

– Mi nismo otkrili brazilski soj. Ni brazilski, ni južnoafrički. Za sada je još dominantan britanski soj – kazala je prof. dr Jovanović za Telegraf.rs.

Direktorka Kovid bolnice Batajnica dr Tatjana Adžić Vukičević izjavila je jutros da ima naznaka da ima i brazilskog soja u našoj populaciji.

– Brazilski soj je stigao u Evropu, pa je verovatno to bila aspiracija prof. Adžić da ima naznaka da je prisutan i u našoj populaciji – rekla je prof. dr Jovanović.

Odmah nakon toga u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa za Telegraf.rs je rečeno da u vezi sa tim zvanična potvrda ne postoji.

Brazilski soj stigao je pre dva dana u Evropu. On za sada ne predstavlja dominantan soj.

Simptomi koji ga prate slični su simptomima ostalih varijanti korona virusa – povišena telesna temperatura, kašalj, bolovi u mišićima, gubitak čula mirisa i ukusa

Ipak, ono što se do sada zna o ovoj varijanti korone jeste da može da izmakne antitelima stečenim prirodnim putem i da dovede do reinfekcije. Naime, oni koji su već preležali korona virus nisu zaštićeni od brazilske varijante. To je jedna od dve varijante korona virusa koje su otkrivene u Brazilu ili kod ljudi koji su putovali iz Brazila, a nazvane su P1 i P2. Varijanta P1 ima više promena – tri mutacije spike proteina umesto jedne – i to je činjenica koja kod stručnjaka izaziva najviše zabrinutosti. 

izvor i foto: https://www.telegraf.rs/