Sadnjom ukrasnih četinarskih formi, postavljanjem parkovske klupe i kante za sitan otpad u Pivarskom parku, JKP „Šumadija“ je na simboličan način obeležila Evropski dan parkova. U ime grada Kragujevca, sadnicu u Pivarskom parku zasadio je i Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada, a akciji su se pridružili i naši najmlaći sugrađani, deca iz vrtića „Neven“ i članovi ekološke sekcije OŠ „Treći kragujevački bataljon“

Na ovaj način želimo da pokažemo značaj zelenih oaza u gradu, oaza mira koje ljudi koriste za psihički i fizički odmor i da ukažemo na značaj očuvanja parkova na teritoriji grada Kragujevca. Politika grada i gradonačelnika Nikole Dašića je da se velika pažnja posvećuje ekologiji i razvijanju ekološke svesti kod građana. U poslednjem periodu usvojili smo čitav niz odluka iz oblasti ekologije čije ćemo efekte tek osetiti – kazao je Petrašinović.

Evropski dan parkova se u našoj zemlji obeležava poslednjih 20 godina. Cilj obeležavanja ovog datuma je da se građanima ukaže na značaj očuvanja prirode, posebno parkova i zaštićenih područja koja pružaju brojne benefite kako u očuvanju biodiverziteta, staništa biljaka i životinja, tako i dobrobiti po lokalnu zajednicu i društvo u celini. Posebno treba naglasiti neophodnost u menjanju stečenih navika pojedinaca i društva u celini, poštujući princip – „ne ostavljaj ništa iza sebe“, odnosno da odlaganjem otpada na propisan način štitimo sebe i svoju životnu sredinu.

Mi se bavimo održavanjem zelenih površina u gradu. Danas smo na jedan simboličan način želeli da obeležimo ovaj dan, postavljanjem parkovske klupe, kante za sitan otpad i sadnjom određenog broja ukrasnih četinarskih formi, ovde u Pivarskom parku. Istovremeno želimo da pošaljemo poruku našim sugrađanima da ovakve zelene oaze u gradu čuvaju, da vode računa o odlaganju otpada i o parkovskom mobilijaru koji postoji u svim parkovima u našem gradu, sa ciljem da to prenesemo i na naše mlađe sugrađane – kazao je Nemanja Dimitrijević, direktor JKP „Šumadija“.

izvor i foto: https://www.kragujevac.rs/