Nakon dogovora ministara  unutrašnjih poslova Republike Srbije i Republike Slovenije,Aleksandra Vulina i Aleša Hojsa, održanog prošle nedelje u Beogradu, Vlada Republike Slovenije juče je donela odluku da se na njihovim graničnim prelazima priznaju PCR testovi na KOVID-19, kao i potvrde o vakcinaciji izdate u Republici Srbiji. Ova odluka će stupiti na snagu 30. maja i važiće do 6. juna 2021. godine, pošto Vlada Slovenije na sednicama svake nedelje razmatra usvojene mere i usvaja njihovo produženje ili izmenu. Bez upućivanja na karantin kod kuće, osoba može ući u

Sloveniju ako po ulasku podnese:

dokaz o negativnom rezultatu PCR testa, ne stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa, potvrdu lekara za one koji su preležali kovid, najranije 10 dana nakon preležanog virusa, a najkasnije do šest meseci mogu da uđu u Sloveniju.

Priznaju se i dokazi o vakcinaciji protiv Kovida-19 koji dokazuju da je primljena:

– druga doza Biontek / Fajzer najmanje sedam dana,
– druga doza vakcine Moderne najmanje 14 dana,
– prva doza Astra Zeneke najmanje 21 dan,
– doza vakcine kompanije Džonson i Džonson najmanje 14 dana,
– prva doza vakcine od Instituta za serum u Indiji / Astra Zeneka najmanje 21 dan,
– druga doza Sputnjika V najmanje 14 dana,
-druga doza vakcine kompanije Sinovak ili Sinofarm najmanje 14 dana.
Ovom odlukom se priznaju navedeni dokaz o negativnom PCR testu, potvrda lekara, kao i dokaz o vakcinaciji izdati u Republici Srbiji.

Takođe, u Sloveniju mogu ući, bez upućivanja na karantin i bez negativnog testa, deca do 15 godina koja putuju u organizovanoj grupi u pratnji vaspitača, učitelja ili staratelja.

izvor: Ministarstvo Unutašnjih poslova

Kabinet ministra/Cabinet of the Minister
Odeljenje za medije i komunikacije/Department for Media and Communication