Program Evropske unije i Saveta Evrope – ROMAKTED II je nastavak primene prve faze ovog programa na Zapadnom Balkanu i u Turskoj koji je u 11 gradova i opština Srbije trajao do decembra 2020. godine. O rezultatima i iskustvima prve faze, planovima i novim aktivnostima koje predviđa druga faza ROMAKTED programa, razgovarala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu sa Marinom Vasić, regionalnom programskom menadžerkom ROMAKTED programa i predstavnicima partnera na sprovođenju druge faze, Beogradskog fonda za političku izuzetnost ( BFPE).

Aktivnosti ROMAKTED programa koje su sprovedene u Kragujevcu u toku njegove prve faze doprinele su kreiranju i realizaciji LAP za Rome koji ističe krajem 2021. godine. Pored formiranja Institucionalnog tima koji je bio aktivan na terenu tokom prethodnog perioda, u okviru projektnih aktivnosti učinjene su važne stvari u oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, stanovanja ali i prevencije diskriminacije, rekla je dr Damnjanović. Ono što je još jako bitno je komponenta koja je pomogla u transparentnosti u radu, osnažila civilni sektor koji je jako dobar partner lokalnoj samoupravi i da je zahvaljujući tome Grad Kragujevac prepoznat kao grad koji dobro sprovodi projektne aktivnosti čak i nakon njihovog završetka implementiranjem u svoja strateška dokumenta. Zahvaljujući tome, rekla je dr Damnjanović, Grad Kragujevac je ušao u drugu fazu, odnosno drugi deo EU koji je podržalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Tim za smanjenje siromaštva i socijalnu inkluziju na republičkom nivou, a u kojoj će partner u realizovanju biti Beogradski fond za političku izuzetnost ( BFPE).

Ono što je od posebne važnosti i što predstavlja veliki uspeh za Grad Kragujevac, kaže Marina Vasić, regionalna programska menadžerka ROMAKTED programa, je što je jedan od 75 gradova i opština u regionu Zapadnog Balkana i Turske, odnosno 14 gradova i opština u Srbiji u kojem će se druga faza ROMAKTED sprovoditi u narednih 48 meseci. Grad Kragujevac je u prvoj fazi dostigao određene standarde što se tiče implementacije zajedničkog programa Saveta Evrope i EU i nadam se da će tako nastaviti do 2024. godine. Druga faza projekta ima tri nove komponente koje će se, u saradnji sa ostalim međunarodnim organizacijama, razraditi a koje se odnose romsko senzitivno budžetiranje, na povratnike – readmisiju i na Kovid akcije koje ćemo konceptualizovati u narednom periodu. U nameri da se aktivnosti ne poklapaju sa drugim međunarodnim i organizacijama na centralnom nivou, napravićemo koncept kako bismo ponudili finansijsku podršku da prevaziđemo taj gep, objasnila je Vasić, predstavnica ROMAKTED-a.

 

 

 

izvor i foto: Gradska uprava za poslove organa grada –  Press centar