Programom ,Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje- podrška inkluziji romske dece u predškolski sistem,kao deo programa  ,,Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje”  koje ima podršku  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R.Srbije,danas je uručeno 40 vaučera u vrednosti od 5000,00( pet hiljada ) dinara za kupovinu dečije garderobe roditeljima malih romskih predškolaca.

Inače, projekat,, Kroz igru i druženje do pravilnog razvoja- podrška inkluziji romske dece u predškolski sistem vaspitanja i obrazovanja, grad Kragujevac, drugu godinu kako sprovodi u saradnji sa NVO ,,Romanipen”.

Cilj projekta je uključivanje romske dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja i unapređenje i pružanje jednakih mogućnosti i uslova kako romske tako i neromske dece i podizanje nivoa i kvaliteta u vaspitanju i obrazovanju dece iz društveno osetljivih grupa.

Projektom je omogućen celodnevni boravak u vrtićima romske dece, u čemu svoj doprinos kao partneri učestvuju predškolske ustanove ,Nada Naumović” i ,” Đurđevdan”,Centar za socijalni rad ,,Solidarnost” i Dom zdravlja Kragujevac

Takođe je predviđena i edukacija roditelja u smislu socijalizacije i emotivnog razvoja malih predškolaca, zatim održavaće se različite radionice i aktivnosti mešovitih grupa dece, što je od značaja za obostrano odrastanje i prihvatanje.

Dodeli vaučera, prisustvovali su predstavnici Gradske uprave,dr.Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Dušan Aleksić,član Gradskog veća za obrazovanje.

tekst i foto: Dušica  Jokićević