Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ninoslav Jovanović, državni sekretar i Olena Papuga, državna sekretarka susreli su se danas sa predstavnicima grada Kragujevca, Gordanom Damnjanović, članom Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Nikolom Ribarićem, načelnikom Gradske uprave za društvene delatnosti i članovima Mobilnog tima grada Kragujevca i radnih timova za izradu Strategije za unapređenje položaja Roma i Romkinja 2016-2026.

Teme sastanka su definisanje oblasti ljudskih i manjnskih prava u okviru LAP-a za socijalnu inkluziju Roma u Kragujevcu, definisanje operativnog plana Mobilnog tima i saradnje sa civilnim sektorom, sa naročitim osvrtom na epidemiološku situaciju tokom 2020/2021. godine kao i predstavljanje projekata koje grad Kragujevac realizuje iz oblasti rodne ravnopravnosti i trgovine ljudima. Nakon radnog sastanka, predstavnici resornog ministarstva obišli su najstarije romsko naselje u selu Korman.

Danas smo razgovarali sa predstavnicima grada Kragujevca o opštem stanju ljudskih i manjinskih prava, lokalnim mehanizmima pomoću kojih se ta podrška odvija, projektima koji se realizuju, programima koji su u toku, o tome kako grad i okrug odgovaraju na uslove u kojima živimo,a to je pandemija virusa Kovid 19, o tome šta su oni preduzeli i u čemu mi možemo da pomognemo – rekao je Ninoslav Jovanović, državni sekretar.

Ministarstvo je nedavno završilo realizaciju projekta koji se tiče informisanja građana u vezi prevencije i važnosti vakcinacije, na svim jezicima nacionalnih manjina koje postoje u Srbiji, čak i za one etičke grupe koje nemaju nacionalne savete. Pre nekoliko dana, raspisan je konkurs iz sredstava Budžetskog fonda za pripadnike nacionalnih manjina gde mogu da konkurišu za sredstva za realizaciju programa i projekata. Koordinacija nacionalnog saveta izabrala je za oblast obrazovanje i na raspolaganju je 30 miliona dianara .

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je u posl u okviru programa obilaska okruga i nacionalnih saveta došao do mnogih podataka i iskustava koja će koristiti u svom radu.
Ministarstvo će praviti strategiju održivog razvoja 2021-2030. i zato smo i obilazili okruge kako bismo došli do podataka da li lokalne samouprave imaju akcione planove svog razvoja, da li imaju akcione planove koje se tiču pripadnika nacionalnih zajednica. Skoro sve lokalne zajednice su istakle da žele da im se održi prezentacija o održivom razvoju, odnosno šta treba da uradimo kako bismo živeli u boljim sredinama. Posle toga, sve lokalne zajednice treba da pripreme svoje strategije kako žele da im lokalna zajednica izgleda 2030. godine. Tu se misli i na pripadnike nacionalnih zajednica, škole, obrazovanje, infrastrukturu itd- kaže Olena Papuga, državna sekretarka.

Grad Kragujevac predstavlja primer dobre prakse i današnja poseta državnih sekretara Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog imala je za cilj da se izvrši evaluacija trogodišnjeg LAP-a koji ističe 28. decembra 2021. i koji je urađen u skladu sa strategijom na nacionalnom nivou za inkluziju Roma i Romkinja. Takođe, razmatrane su i aktivnosti Mobilnog tima grada Kragujevca koji je prvi mobilni tim u zemlji koji ima prošireni sastav i koji je adekvatno odgovorio na sve zahteve u toku pandemije.

 

izvor i foto: Gradska uprava za poslove organa grada –  Press centar