Deo aktivnosti iz dokumenta koji je nastao u okviru  Projekta ,, Za povećano učestvovanje starijih žena u javnom i političkom životu,, danas je predstavljen u organizaciji Udruženja  građana,, Snaga prijateljstva,,- AmitY  iz Beograda i Udruženja građanki FemPlatz iz Pančeva u prostorijama Crvenog krsta Kragujevac.
Istraživanje koje su sprovela ova dva Udruženja, u fokus su stavile starije žene i njihov položaj u društvenoj zajednici i uključenost u društvene tokove kao i uslovi života i njihova ljudska prava.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 675 žena starosti ,65 i više godina a koje žive u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Boru i Čačku, a sa ciljem sagledavanja položaja starijih žena u R.Srbiji  i njihova uključenost u društvene tokove i donošenju odluka koje se tiču njihovog života i potreba.
Tako da istraživanjem se došlo do saznanja i značajnih činjenica kao što su,:
– da su starije žene zanemarene u društvu;
– da njihov doprinos i uloga u domaćinstvima i zajednici nisu dovoljno vidljivi;
– da starije žene nisu dovoljno informisane o svojim pravima;
– da su starije žene u Srbiji u poređenju sa starijim muškarcima u lošijem položaju kao i u poređenju sa ženama i muškarcima iz drugih starosnih grupa;
– da je socijalna isključenost starijih žena znatno veća;
– da nemaju iste mogućnosti i jednak pristup zdravstvenim ustanovama i socijalnoj zaštiti;
– da je nasilje prema starijim ženama u velikoj meri rasprostranjeno u Srbiji ,ali se retko prijavljuje;
– da nedovoljno učestvuju u organizacionim aktivnostima u zajednici kao i to da
– je političko učešće na veoma niskom nivou i da je u Skupštini Srbije od 39% žena, svega 12% starijih žena.

Današnji skup je ujedno poziv za mobilnost starijih žena i njihovo osnaživanje u svakom smislu, počev od položaja u lokalnoj zajednici kao i jačanja senzibilisanostti Udruženja koja se bave pitanjima starijih osoba, zatim njihovo mnogo veće učešće na mestima gde se donose odluke koje su od velikog značaja za njihov život i zaštitu ljudskih prava, za medije, rekla  je mr. Nadežda Satarić ispred Udruženja AmitY.

Deo današnjeg skupa bila je i Prezentacija Publikacije ,, Putovanja bez granica” u kojoj su predstavljena 33 najbolja putopisna zapisa starijih osoba od ukupno 106 koliko ih je učestvovalo na Konkursu za ,,DRAGANOVU NAGRADU 2021,”

Među dobitnicima nagrade su i dve Kragujevčanke:
Ljubica Žikić, profesorka srpskog jezika i književnosti u penziji, za najbolju priču o putovanju po Srbiji  ,,Zlatar planina – Carstvo ozona, smrča, orlova i kanjona”,za koju je osvojila 1. mesto ,
a u kategoriji posebno pohvaljeni radova, nagrađena je Vera Milosavljević, knjigovođa u penziji, za priču ” Put u Gledić- Povratak u detinjstvo.
Među dobitnicima je i Miroslav Pavlović, zemljoradnik iz Krajeva  koji je osvojio 2. mesto za najlepšu putopisnu pesmu ,, Beograd-  Subotica”.

IZVOR,:Rezultati istraživanja o položaju i učešću starijih žena u političkom i javnom životu u Srbiji i preporuke za poboljšanje njihovog položaja, dokument iz Projekta,, Za povećano učestvovanje starijih žena u javnom i političkom životu,, koji finansira EU.

Izvor ,,Draganova nagrada’ za najbolje putopise, Beograd ,jun 2021.godine

tekst i foto: Dušica Jokićević