Trening radionica je organizovana od strane Gradske uprave za društvene delatnosti za potrebe realizacije Projekta,, Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou”, koji se sprovodi u okviru Programa ,,Podrška Vlade Švajcarske, razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – SWISS PRO.

Kako je grad Kragujevac  izabran od 4 najbolje opštinske/ gradske uprave u 2020.godini, u cilju promocije primera dobre prakse u sprovođenju principa dobrog upravljanja, gradska Uprava je raspisala Javni poziv za učešće organizacija civilnog društva sa teritorije grada. Trening radionici je prisustvovalo 20 polaznika i trajala je je od 01.- 03. septembra 2021. godine u Sportsko Privrednom Društvu ,,Radnički” d.o.o – u prostorijama objekta ,,ISKRA”.

Trening je polaznicima držala dr  Menadžmenta i poslovanja,Radmila Miković, profesor na fakultetu Organizacionih nauka u Beogradu i član Srpskog udruženja za upravljanje projektima ( IPMA Srbija). Polaznici su imali priliku da čuju mnogo relevantnih činjenica koje su neophodne za uspešnost jednog projekta.
Kroz neposredno učešće polaznika u diskusiji ,razmeni kako pozitivnih tako i negativnih iskustava u procesu pisanja jednog projekta,na istoimenoj radionici učesnici  su imali priliku da shvate i nauče koliko je pisanje projekta složen proces ,ali ne i nemoguć da bi bio uspešan.

Naučili su koji su to kriterijumi kako bi njihovo apliciranje za određeni projekat bilo uspešno. U Pripremi Projektnog predloga u skladu sa EU standardima, bile su kroz trening obuhvaćene ključne oblasti, kao:

  • Socijalna zaštita
    Zdravstvena zaštita
    Privreda
    Poljoprivreda
    Omladinska politika
    Zaštita životne sredine i oblasti koje imaju značaj za grad.

Na obostrano zadovoljstvo, uz druženje, upoznavanje polaznika, timskog rada, razmeni i deljenju iskustava, uspešno je završena ova trening radionica.
Sve ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške Gradske Uprave , posebno trenera, evaluatora i menadžera ,dr Radmile Miković, koja je svoje znanje i iskustvo nesebično podelila sa učesnicima radionice.

tekst i foto: Dušica Jokićević