Uokviru obeležavanja Svetskog dana Roma, u Malom likovnom salonu otvorena je izložba slika „Tarot, Velika Arkana“ jednog od najznačajnijih evropskih romskih umetnika, pedagoga i aktiviste dr Zorana Tairovića. U pitanju je jako mala segmentirana postavka izložbe iz Praga u decembru mesecu, koja govori o Velikoj Arkani. Tarot je igra kartama, a Velika Arkana deo špila koji ima 22 simboličke slike. Ova igra danas je razbibriga, ali je u jednom periodu evropskih istorijskih događanja imala karakter opismenjavanja evropskog življa. Nosioci takve vrtse obrazovanja bili su Romi.

Na taj način hoću da pokažem da su Romi bili i jesu u samom procesu evropskog sistema kulturnih vrednosti – integrativni narod, pojasnio je Tairović i dodao da im na taj način dajemo šansu da budu isti kao i drugi. Postoji jedna teorijska koncepcija, a to jeste i tema moje doktorske teze, da su Romi itekako prisutni, ali pitanje je da li govorimo o Romima ili socijalnoj kategoriji. Kulturni identitet Roma u dubokoj meri zavisi od ekonomskog statusa, ali on nije nužno i samo to. Romi su ovde već hiljadu godina i imaju svoje atribucije koje su itekako na polzu narodima Evrope.

Šokantno je što mi ne znamo dosta o Romima. Češće imamo stereotip o Romima kao siromašnom narodu koji nije bio baš vidljiv na kulturnoj mapi Evrope. Izložba „Tarot, Velika Arkana“ dokaz je drugačijeg predstavljanja Roma. Ona afirmiše pre svega njihovu umetničku vrednost i doslednost i daje moguć pravac saradnje Roma i Evrope na bazi poštovanja kulturnih razlika, poručio je Tairović. Kragujevac ove godine ima posebnu čast i priliku da se na nacionalnom nivou predstavi povodom obeležavanja Svetskog dana Roma. Tokom čitave nedelje od 1. do 8. aprila, biće organizovan niz kulturno – umetničkih programa i sadržaja. Otvaranje izložbe romskog akademskog slikara dr Zorana Tairovića samo je početak programa. Zatim će uslediti i projekcija dokumentarnog filma „Papirnati život“, različite panel diskusije, rad na terenu sa romskom zajednicom, ali i veče poezije i veče muzike.

Kada dođemo do kulture kao hrane za dušu i kao potrebe romske zajednice da predstavi svoj kulurni identitet i osnovno pravo jednog naroda na bitisanje, onda smo postigli zadovoljenje jednog od osnovnih njihovih životnih potreba i to grad Kragujevac radi, kazala je Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. U prethodnom periodu kroz Lokalni akcioni plan dosta toga je učinjeno u oblasti zapošljavanja. Oko 50 Roma i Romkinja je došlo do posla, zahvaljujući aktivaciji, kako nas u okviru Mobilnog tima lokalne Gradske uprave tako i Nacionalne službe za zapošljavanje i civilnog sektora i sklopljenom Sporazumu o saradnji sa 17 poslodavaca. Dosta toga je učinjeno u prevenciji osipanja iz obrazovnog sistema, ali i u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite. Ostaje puno da se radi u oblasti legalizacije i stanovanja. Ali, kada je reč o kulturi, počinjemo i ovom najavom u susret 8. aprilu – Svetskom danu Roma. Sebi smo dali zadatak da sledeći cilj bude formiranje i otvaranje romskog kulturnog centra, istakla je Damnjanović.

izvor i foto: www.kragujevac.rs