Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje i Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti, održali su danas sastanak sa predstavnicima privatnih predškolskih ustanova. Tema sastanka je bila iznalaženje modela da sistem predškolskih ustanova ne izgubi na kvalitetu, a da se teret poskupljenja osnovnih životnih troškova, ne prelije na roditelje. Predložena je izmena modela subvencionisanja boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama, ali u okvirima planiranog budžeta koji iznosi 400 miliona dinara na godišnjem nivou. Na danas održanom sastanku sa vlasnicima privatnih vrtića, drugom po redu u poslednjih mesec dana, razgovarali smo o eventualnoj izmeni načina subvencionisanja boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama i o drugim temama koje su važne za unapređenje partnerskog odnosa između grada i privatnih predškolskih ustanova.

Vlasnici privatnih predškolskih ustanova predočili su nam sa kakvim se problemima sreću usled poskupljenja cena energenata i hrane i smanjene dolaznosti dece tokom korone. Grad Kragujevac traži način da eventualnom izmenom modela subvencionisanja boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama, a u okviru budžeta koji je planiran za 2022. godinu, pomogne da se sistem predškolskih ustanova održi i ne izgubi na kvalitetu, a da se sa druge strane teret poskupljenja ne prelije na roditelje.Na istu temu razgovara se i sa direktorkama dve gradske predškolske ustanove, a kao zaključak sa svih sastanaka proizaći će, verujemo, najbolji mogući predlog koji će se naći pred članovima Gradskog veća – kazao je Aleksić.
U Kragujevcu postoji 18 privatnih predškolskih ustanova. Grad Kragujevac trenutno subvencioniše boravak 2650 u privatnim vrtićima.

izvor i foto: Grad Kragujevac Odeljenje za informativne poslove