Pod pokroviteljstvom grada Kragujevca povodom obeležavanja ,,Međunarodnog dana porodice, ” Savetovalište za brak i porodicu i Centar za razvoj usluga socijalne zaštite,, Kneginja Ljubica” organizovali su svečani manifestaciju na stadionu FK ,,Jadran”. Manifestacija je započeta himnom,, Bože pravde” u izvođenju, prof.mr Voje Spasića, a udruženja su organizovala likovne radionice  i svojim radovima učestvovali  na  konkursu koji je bio raspisan  u aprilu tekuće godine na temu ,,MOJA PORODICA”.

Prisutnima su se obratili dr.Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu zatim, Gordana Petronijević, direktorka, Savetovališta za brak i porodicu i Milan Stošić, predsednik Saveta za unapređenje položaja OSI  Kragujevac. Ove godine, manifestacija je posvećena porodicama, koje imaju člana porodice sa invaliditetom. Gordana Petronijević  istakla  je u pozdravnom govoru na veliki značaj pravovremene i stalne podrške porodicama osoba sa invaliditetom, da im se pruži ruka podrške i olakša život u zajednici. Maštovitost autora nagrađenih radova nije izostala i svoju ljubav prema porodici ,svako od njih je predstavio i preneo na papir, kako vidi svoju porodicu.

Neko je nosi u ,,srcu”, neko kao mesto gde je siguran i srećan…. Pobednicima konkursa, dr Gordana Damnjanović uručila je nagrade koje je Grad obezbedio : sportske rekvizite, slatkiše, kućne aparate… Posebna pažnja je usmerena ka civilnom sektoru i udruženjima koja nesebično pružaju pomoć porodicama, da budu istrajne i jake,jer da bi porodica sa članom sa mentalnim poteškoćama opstala, osnovani su brojni servisi, prihvatni centri, dnevni boravci i druge usluge u oblasti socijalne zaštite, koje moraju imati licencu o obučenosti kako bi porodicama olakšali i ublažili poteškoće sa kojima se susreću.

 

Novina u pružanju usluga je ,,USLUGA LIČNOG PRATIOCA”. Ovu uslugu za sada koristi 27 roditelja i zato  grad Kragujevac služi kao primer mnogim lokalnim samoupravama , tako što daje podršku i pruža socijalne usluge licenciranih pružalaca usluga, kako bi uz njihovu stručnu pomoć porodice ostale stabilne, zdrave i jake, rekla je, dr Gordana Damnjanović , članica GV za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Prisutnima se obratio i Milan Stošić, predsednik Saveta za unapređenje položaja OSI, koji se zahvalio kako organizatorima tako i porodicama i tom prilikom istakao, da je na ličnom primeru osetio šta je to snaga,, porodice” kada je ostao bez vida i koliko mu je ona značila i bila podrška i dalje je, i na to je veoma ponosan.
 
Uz bogat kulturno umetnički program  i brojne izvođače iz udruženja OSI iz Kragujevca, veseli dečji žagor i zadovoljstvo svih posetilaca, dostojanstveno je obeležen  dan OSI.   U nedelju za pobednike konkursa i njihove roditelje, organizovan je izlet u Borač.
 
 
 
 
 
 
 
 
tekst, foto i zvučni zapis: Dušica Jokićević