Gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima obišao je večeras najkritičnije tačke u Kragujevcu, kao i dežurne ekipe koje rade na otklanjanju posledica nevremena, koje je nešto posle 14 sati zahvatilo teritoriju grada. Za dva sata palo je 51 litar kiše po metru kvadratnom. Kišu je pratio jak vetar i grmljavina. Gradonačelnik Dašić obišao je Sportski centar Viktorija u naselju Petrovac gde je potpuno uništen krov balon sale, naselje Bubanj gde je stablo palo na parkirana vozila i pričinilo veću materijalnu štetu.

Najbitnije je da niko nije povređen, istakao je gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Nikola Dašić. Imamo nekoliko lokacija gde je prijavljena materijalna šteta, kao ovde u naselju Bubanj. Sad smo se uverili da iako je stablo izgledalo zdravo, u korenu je bilo neverovatno trulo. Naše „Zelenilo“ radi pod velikim pritiskom javnosti, kada je seča stabala u pitanju. Njihov posao je da utvrde da li je stablo zdravo, u ovom slučaju se to nažalost nije videlo i seku takva stabla da ne bi došlo do ovakve situacije kao danas.

Imali smo jak vetar, najavljeno je 20, a palo je preko 50 litara kiše za sat vremena. Iako je reč o nenormalnoj količini vode, najveću štetu pričinio je jak vetar koji je došao iz pravca Dunava i prešao preko Petrovca, gde je odneo jednu kompletnu sportsku halu odnosno balon. Vetar je napravio i niz drugih problema. Nije zaobišao ni čitav ukrasni drvored ka Šumaricama, ka „treptaču“ sa leve strane, gde je svako drugo stablo počupano. Na nama je da utvrdimo štetu i gde možemo da pomognemo da se šteta sanira – poručio je Dašić, koji je nakon toga obišao radnike EPS – a u Zelengorskoj ulici koji rade na otklanjanju kvara na trafou u naselju Bresnica.

Inače, radarski centar Bešnjaja tokom dejstva koje je od podne trajalo do 16 sati ispalio je 123 protivgradne rakete. I pored toga, grad slabijeg intenziteta je pogodio prigradska naselja Petrovac, Uglješnica, Jabučar, Denino brdo.

izvor i foto:

Gradska uprava za poslove organa Grada
Sekretarijat za komunikacije i poslove protokola
Odeljenje za komunikacije