Gradska organizacija Crvenog krsta uz podršku grada Kragujevca je 37. put organizovala Trku za srećnije detinjstvo s jedinstvenom porukom solidarnosti, humanosti i dobročinstva. Uz moto „Imamo cilj – dođi na start“, u trci je učestvovao veliki broj Kragujevčana i Kragujevčanki svih uzrasta.

Trka ima veliki humanitarni, socijalni i zdravstveni značaj, kazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Pored dobrovoljnog davalaštva krvi, ovo je jedna od onih manifestacija koje u fokus stavljaju humanost i dobročinstvo. Učestvovanjem u ovoj trci i kupovinom učesničkog broja po ceni od 50 dinara, mališani i njihovi roditelji, sve škole i javne institucije stvaraju jedan budžetski fond koji Gradskoj organizaciji Crvenog krsta do naredne godine i trke pruža mogućnost da pomogne onima koji su najugroženiji, poručila je dr Damnjanović.

Pored tradicionalne dve trke za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i za decu viših razreda osnovnih i srednjih škola, ove godine je prvi put organizovana Šetnja solidarnosti – za roditelje, bake i deke koji su na manifestaciju došli s najmlađim sugrađanima, decom predškolskog uzrasta.

Kragujevčani imaju razvijenu svest o tome koliko je ova akcija lepa i važna, istakla je Marica Patrnogić, stručni saradnik GO Crvenog krsta.

Snaga Crvenog krsta je u podršci koju nam uvek pružaju naši volonteri. Treba istaći i podršku prosvetnih radnika svih osnovnih škola koji su nam pomogli da se proda oko 10 000 startnih brojeva i na taj način obezbede sredstva za pomoć onima kojima je najpotrebnija. Na ovaj način šaljemo poruku da su humanost i solidarnost nešto što treba svi zajedno da čuvamo i negujemo, kazala je Patrnogić.

Izvor: www.kragujevac.rs