Prva faza projekta modernizacije sistema daljinskog grejanja je uspešeno završena. Grad Kragujevac u novu grejnu sezonu ulazi sa kotlovima na gas. Da je novo postrojenje spremno uverila se i ministarka zaštite i unapređenja životne sredine Irena Vujović koja je sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem obišla pogone Energetike.

Sve instalacije urađene su u skladu sa svetskim standardima i možemo da pariramo bilo kom evropskom gradu ili toplani, istakla je Irena Vujović i dodala da je za građane Kragujevca najvažnije da više neće biti aerozagađenja. Sumpor dioksid i azot su potpuno eliminisani u vazduhu. Neće više biti ni pepela. Sledeća faza projekta je sanacija i zatvaranje deponije pepela koji će u skladu sa prinicipima cirkularne ekonomije biti iskorišćen kao građevinski materijal. Građani Kragujevca će dobiti 15 kilometara lokalnih ulica i puteva.

Zahvaljujući ovom projektu Kragujevac se posle šest decenija oslobađa jednog velikog zagađivača. Konačno smo novim generacijama omogućili da udišu zdrav vazduh i to je najvažnije, poručio je gradonačelnik Nikola Dašić. Grad Kragujevac je u rešavanju tog problema naišao na podršku cele države. 

Prema rečima Andreje Ilića direktora Energetike ovo nije iskorak, nego skok u topliji, ekološki čistiji, lepši i zdraviji Kragujevac. Na ovaj način, ne samo da ćemo unaprediti životnu sredinu, nego ćemo građanima Kragujevca pružiti mnogo kvalitetnije i bolje grejanje. Instalirano je pet novih kotlova na gas, završen je remont svih kotlarnica, kao i rekonstrukcija delova distributivne mreže. Grejna sezona za 22 000 korisnika počinje 15. oktobra, a ukoliko vremenski uslovi to zahtevaju Energetika je spremna da počne sa grejanjem odmah.

izvor> www.kragujevac.rs