Realizacija projekta Rusko – srpska književnost za decu, koje realizuje Udruženje građana „Ekspres“ i Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije „MIR“, u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Vuk Karadžić“ i Centrom slovenskih kultura Sveruske državne biblioteke za stranu književnost M.I. „Rudomino“ u Moskvi počela je svečanim potpisivanjem Sporazuma o saradnji.
Projekat je odobren i finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije uz podršku grada Kragujevca,а odnosi se na uspostavljanje bilateralne saradnje između Centra slovenskih kultura Sveruske državne biblioteke za stranu književnost M.I. Rudomino u Moskvi o  Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” iz Kragujevca, u oblasti književnosti za decu.
Doprinosi razvoju i jačanju rusko – srpske stručne saradnje, razmene iskustava i dobre prakse dve biblioteke u oblasti književnosti za decu, podizanja stručnih kapaciteta zaposlenih u bibliotekama, u povećanju bibliotekarskog fonda naslovima iz oblasti dečje književnosti na ruskom jeziku u Kragujevcu i srpskom jeziku u Moskvi.Treba istaci i doprinos u podizanja svesti o potrebi i značaju razvoja kulture čitanja od najmlađeg uzrasta.
U prostorijama ogranka Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Staroj radničkoj koloniji, Sporazum o saradnji su potpisali Mirko Demić, direktor Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ i Elena Pavlovna Marčenko, rukovodilac Centra za slovensku kulturu iz Moskve.
Potpisivanju Sporazuma, u ime grada prisustvovale su Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Ana Petrović, pomoćnik gradonačelnika za kulturu i informisanje.
Elena Pavlovna Marčenko istakla je da ovaj Sporazum znači zvaničan početak bilateralne saradnje između Centra slovenskih kultura i kragujevačke biblioteke i da podrazumeva iskazanu dobru volju sa obe strane za dugoročnom saradnjom na različitim projektima iz oblasti kulture, razmenom stručnih iskustva i dobrih praksi.
Ana Petrović, pomoćnik gradonačelnika za kulturu i informisanje istakla je da se oseća privilegovano što prisustvuje ozvaničenju ovakve saradnje. Naglasila je značaj i višestruku korist kako za grad Kragujevac, tako i za zaposlene u bibliotekama i njihove korisnike.
Nakon potpisivanja Sporazuma organizovana je stručna onlajn debata na temu „Razvoj stručnih kapaciteta, zaposlenih, kroz razmenu znanja, iskustava i primera dobre prakse“u kojoj su učestvovali predstavnici ruskih institucija kulture: Ruske državne dečje biblioteke iz Moskve, Centra za međunarodnu saradnju “Rusko-balkanski dijalog” iz Voronježa, Autonomne neprofitne organizacije za pomoć u realizaciji istorijskih, kulturnih programa i projekata “Kulturna ideja” iz Moskve i Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“