Ako saznate da vaše dete trpi bilo koji vid vršnjačkog nasilja, postoji nekoliko koraka koje možete da preduzmete kako biste mu pomogli:

– Saslušajte svoje dete otvoreno i smireno. Usredsredite se na to da se osećaju saslušano i podržano, umesto da pokušavate da pronađete uzrok nasilja ili pokušavate da rešite problem. Uverite se da znaju da to nije njihova greška.

– Recite detetu da mu verujete, da vam je drago što su vam rekli, da nije ono krivo, da ćete se potruditi da nađete pomoć.

– Razgovarajte sa učiteljem ili školom. Vi i vaše dete ne morate sami da se suočite sa ovom situacijom. Ovo se odnosi na sve vidove vršnjačkog nasilja.

– Budite mu podrška. Za vaše dete, roditelj koji ih podržava je od suštinskog značaja za suočavanje sa posledicama nasilja. Uverite se da znaju da mogu da razgovaraju sa vama u bilo kom trenutku i uverite ih da će stvari biti bolje.

Izvor (tekst i foto): https://cuvamte.gov.rs/sr/vest/sta-da-radim-ako-moje-dete-trpi-vrsnjacko-nasilje-ili-mu-vrsnjaci-prete/4352.php